Rusko omezí oslavy nového roku, armádu ale ne. Válka vysává státní kasu, říká Just

Politolog Jiří Just

Just o ruských médiích

Za válku na Ukrajině už Rusko utratilo v přepočtu 2 biliony korun, informovalo ukrajinské vydání ekonomického časopisu Forbes. Částka vynaložená na konflikt představuje zhruba čtvrtinu příjmů loňského rozpočtu země. Rusku ale příjmy i nadále klesají, a to především kvůli sankcím na prodej energetických surovin.

Že bude mít v budoucnosti Rusko s rozpočtem další problémy, si myslí politolog Jiří Just. „Příjmy do státní kasy jsou závislé primárně na exportu energetických surovin. Od příštího roku ale vstoupí v platnost unijní embargo na dodávky ropy a zastropování ceny plynu,“ uvedl pro CNN Prima NEWS. Dodal také, že země na ztrátu zásadních příjmů začíná pomalu reagovat. „Leckde budou omezeny oslavy nového roku, nebude tak výrazné osvětlení,“ míní Just s tím, že ale na armádě a válce se šetřit nebude.

Od prosince navíc budou mít všechna ruská média, včetně těch prokremelských, zakázáno o válce jakkoli informovat. „Ruským médiím je odepřeno zveřejňovat nejen polohu vojsk, ale i průběh války či prognózy,“ vysvětlil v rozhovoru Just. Ruský divák by tak tyto informace neměl oficiálně slyšet. Je ovšem otázka, zda ruská propaganda nedostane výjimku.

Celý rozhovor s politologem Jiřím Justem je k dispozici ve videu v úvodu článku.

Tagy: