Ruská invaze už slovenskému hokeji nevadí. Hráči z KHL se vrací zpět do reprezentace

Slovenská hokejová reprezentace bude zřejmě znovu sahat po hráčích z ruské KHL.

Hokej v číslech

Slovenská hokejová reprezentace už několik měsíců směřovala k návratu hráčů z ruské KHL do svého kádru, nyní k tomu definitivně došlo. Jako první o tom informoval portál Šport.sk. Jeden z pozvaných hokejistů, který má nově podepsanou smlouvu ve Vladivostoku, Mario Grman, to v rozhovoru zveřejněném na sociální síti Telegram vysvětlil slovy, že se „na Slovensku změnila vláda a situace se pohnula“. Slovenská hokejová reprezentace je tak první mezi evropskými týmy z nejužší světové špičky, který se k návratu hráčů z KHL navzdory ruské invazi na Ukrajinu odhodlal.

Naši východní sousedé přistoupili ke kroku povolat zpět hráče z Ruska krátce předtím, než se rozehraje kvalifikace na olympijské hry v italském Miláně, které se mají uskutečnit přespříští rok. Slováci oproti Čechům nemají účast jistou a už na přelomu srpna a září odehrají důležité zápasy s Rakouskem, Maďarskem a Kazachstánem.

ČTĚTE TAKÉ: Hertl přišel o zlato, našel si ale nový koníček: Možná budu myslivec, už jsem trefil divočáka

S informací přišel deník Šport.sk s odkazem na několik vyjádření přímo z Ruska. O tom, že byl pozván do reprezentace, promluvil již zmiňovaný Grman. Obránce hrál doposud za Vítkovice, ale v létě se rozhodl pro přesun do Admiralu Vladivostok. Přestup do KHL mu však dveře do reprezentace nezavřel.

„Řekl jsem jim (vedení národního týmu) po posledních mistrovstvích, že jdu do KHL a že vždy, když mi zavolají, se rád připojím k týmu. Závistí to i na tom, zda mě tým v KHL pustí. Teď máme v srpnu kvalifikaci na olympiádu a nevím, zda to už můžu říct... Ano, pozvali mě, jsem z toho nadšený,“ nechal se slyšet Grman v rozhovoru s ruským novinářem. Video se posléze objevilo na sociální síti Telegram.

Bývalý obránce Vítkovic dodal, že jeho povolání do národního týmu přichází ruku v ruce se změnami poměrů v zemi. „Poslední roky to byla těžká situace, ale teď se změnila na Slovensku vláda a změnili to. Takže teď nás můžou povolat,“ popsal v rozhovoru Grman.

Podle všeho se k národnímu týmu Slováků připojí i obránce Jaroslavli Martin Gernát. Prozradil to hlavní trenér týmu KHL Igor Nikitin s tím, že bývalý hráč pražské Sparty či Třince bude týmu chybět právě kvůli reprezentačním povinnostem.

Slovensko jako unikát mezi špičkou

Slovenská hokejová reprezentace se tak z nejužší špičky týmů, které pravidelně hrají zápasy na mistrovství světa či zimních olympijských hrách, stává první, která do svých řad od vypuknutí ruské invaze na Ukrajinu bere zpět hráče z KHL.

Na posledním mistrovství světa uskutečněném v Praze se z KHL představili pouze hráči z Kazachstánu, který má v jinak převážně ruské lize vlastní tým Barys Astana, a jednoho zástupce z KHL měla Francie. Za tu hrál útočník Stephane Da Costa, který na klubové úrovni působí v Avtomobilistu Jekatěrinburk.

PODÍVEJTE SE: Hokejový šampionát v Praze pokořil řadu rekordů

Kazaši a Francouzi se však pohybují často na hraně nejvyšší úrovně mistrovství světa, respektive je pro ně vůbec úspěch, když se probojují na olympijské hry. Z lepších týmů se doposud žádný neodhodlal od roku 2022 do svých řad vrátit hráče z KHL. Až nyní na Slováky.

Devět Slováků a trio Čechů na ruské frontě

Aktuálně má platnou smlouvu v ruské KHL devět slovenských hokejistů. Jedná se o brankáře Patrika Rybára, dále obránce Michala Čajkovského, Martina Gernáta, Mária Grmana a Christiána Jaroše. Ty doplňují ještě útočníci Tomáš Jurčo, Adam Liška, Michal Krištof a Adam Ružička.

I Česko má své zástupce v KHL. Smlouvu zde aktuálně mají obránci Libor Šulák s Lukášem Klokem a útočník Dmitrij Jaškin. V uplynulé sezoně v KHL působili rovněž obránce David Sklenička a útočník Rudolf Červený. Prvně jmenovaný však nyní bude hrát ve Švýcarsku za Lausanne, druhý nemá doposud smlouvu.

Samostatnou kapitolou je pak příběh bývalého útočníka pražské Sparty Ostapa Safina. Mládežnický reprezentant Česka se totiž kvůli přesunu do týmu Lada Toljati měl vzdát českého občanství. Tím pádem v Rusku vzhledem ke svým tamním kořenům není považován za cizince. Sám Safin později pro iDnes.cz řekl, že o český pas nepřišel, ale zemi, kde se narodil, již rodák z Prahy nemíní reprezentovat.

Podle oficiálních údajů má v KHL mimo Rusy, Bělorusy, Kazachy a výše jmenované smlouvu také jeden Francouz (zmiňovaný Da Costa), jeden Lotyš, Slovinec, Chorvat, tři Švédi, ale naproti tomu i hned 27 Američanů a 63 Kanaďanů.

Tagy:
Slovensko Olympijské hry hokej Kazachstán sport Rusko HC Sparta Praha lední hokej národní tým Mistrovství světa v ledním hokeji Kontinentální hokejová liga sportovní disciplína Mário Grman