Chorvatsko vyhlásilo boj „ručníkovým rezervacím“. Na plážích za ně budou hrozit tučné pokuty

Pláž plná lidí v Chorvatsku

Chorvatsko zdražilo

Zná to snad každý, kdo byl někdy u moře. Člověk ráno přijde na pláž, ta nejlepší místa jsou už ale obsazená – přes lehátka je přehozený ručník. S tímto zlozvykem se chystají skoncovat v Chorvatsku.

Na pláž ráno přichází uklízeč a likviduje vše, co evidentně nemá někde poblíž svého vlastníka. Tak vypadá každodenní realita v obci Brela na jihu Chorvatska. „Jakékoliv rezervování lehátek je v brzkých ranních hodinách u nás zakázáno,“ popisuje tamní starosta pro chorvatský Dnevnik a dodává, že radnice nechala na pláže instalovat i výstražné vícejazyčné tabule.

Ještě radikálnější řešení celé situace zvolili v letovisku Novi Vinodolski nedaleko Rijeky. V případě, že shledají pachatele přestupku vinným, mají v úmyslu udělovat pokuty až ve výši 1 500 kun (necelých 5 000 korun).

„Někteří lidé přijdou ráno na pláž, nechají tam ručník a vrátí se až v odpoledních hodinách,“ říká Tomislav, který k moři přijel ze svého bydliště na východě Chorvatska pro televizi Dnevnik Nova.

Turisté, kteří v Chorvatsku spáchají přestupek a budou pokutováni tamní policií, si nesmí nově od tohoto léta zapomenout platební kartu. „Ministerstvo vnitra Chorvatské republiky od 1. července 2022 zcela přechází na bezhotovostní vybírání pokut prostřednictvím POS zařízení (Point Of Sale – elektronická zařízení umožňující realizovat bezhotovostní platby platebními kartami),“ informoval úřad.

Systém byl ve zkušebním režimu spuštěn ještě na podzim loňského roku a fungoval paralelně s možností vybírání pokut v hotovosti. Stát si od něj slibuje vyřešení soustavného uplácení příslušníků policie.

Tagy: