Nebezpečí v Chorvatsku: Moře u oblíbeného ostrova zamořily fekálie. Problémy jsou i jinde

Pohled na město Korčula, které leží na stejnojmenném ostrově.

Chorvatsko zdražilo

Mezi turisty obecně platí přesvědčení, že voda v Chorvatsku je jednou z nejčistších v Evropě. V poslední době se ale začínají množit zprávy, že tomu tak být nemusí. Samotný problém nyní připouští i tamní úřady, které vytvořily interaktivní mapu čistoty moře v turistických letoviscích.

„Na Pláži Pod hradbami na ostrově Korčula byla na základě dvou nezávislých měření zaznamenána kontaminace moře fekáliemi, přesněji bakterií Escherichia coli a střevního enterokoka,“ stojí ve vyjádření Dubrovnicko-neretvanské župy, pod kterou ostrov spadá, pro dnevnik.hr.

Právě přítomnost Escherichii coli ve vodě je jedním z prvních ukazatelů fekálního znečištění. Většina typů této bakterie je sice pro člověka neškodná – každý jedinec ji v trávicím traktu má, její některé typy však mohou způsobovat únavu, horečku, bolesti břicha a průjem, a to zejména u jedinců se sníženou imunitou.

Kontaminace fekáliemi byla zjištěna poté, co tamní úřady 3. srpna oznámily prasklé potrubí městské kanalizace, uvádí chorvatská odnož televize RTL. Odběr vzorků moře se bude opakovat, dokud budou výsledky prokazovat jakékoliv znečištění.

O dalším problému informoval v průběhu července server Blesk.cz. „Časně ráno podél pobřeží na Rivě ve Splitu je vše zakalené. Moře vypadá hrozně špinavě a to mě opravdu znepokojuje,“ napsal tehdy českému bulvárnímu deníku turista, který své tvrzení opíral o video zveřejněné mediální agenturou Dalmatia Today.

V reakci na množící se stížnosti na kvalitu chorvatských vod zřídilo tamní ministerstvo ochrany životního prostředí a energetiky interaktivní mapu, kde je k dispozici databáze nejčastěji navštěvovaných chorvatských pláží spolu s hodnocením kvality vody. Podle aktuálních údajů je ve více než 97 procentech lokací kvalita výborná, problémy jsou hlášeny například z ostrova Iž ve střední části Chorvatska nebo z jihochorvatského Hvaru.

Tagy: