Řehka: Válka Ruska s NATO je možná, Česko by bylo od první chvíle aktivním účastníkem

Náčelník Generálního štábu Armády ČR Karel Řehka

Válka Ruska s NATO je možná, říká Řehka

Válka mezi Ruskem a Severoatlantickou aliancí (NATO) je možná a Česko by bylo od první chvíle jejím účastníkem. Na tiskové konferenci v Poslanecké sněmovně to prohlásil náčelník Generálního štábu Armády ČR Karel Řehka. Podle něj by se však Česko nezvládlo na válku připravit ani v horizontu pěti let. Málo by bylo i deset let, dodal.

„Válka mezi Ruskem a Severoatlantickou aliancí, což je pro nás ten nejhorší scénář, není nemožná, je možná,“ varoval náčelník Generálního štábu Armády ČR.

ČTĚTE TAKÉ: Záběry hrdinského vzdoru ruské přesile. Úřadoval Predátor, Da Vinciho vlk i Chinaz v zákopu

Řehka na bezpečnostní konferenci na půdě dolní komory Parlamentu řekl, že Rusko je na trajektorii konfliktu se státy NATO. „Pokud by válka vypukla, od první chvíle jsme aktivním účastníkem,“ pronesl šéf armády.

Kromě toho Řehka nepříliš optimisticky řekl, že stát se v horizontu například pěti let nestihne připravit na válku, málo by bylo i deset let. Řešení má podle něj v rukou vláda s ohledem na to, kolik do armády nasype peněz.

Armáda by odjela bojovat

Pokud by taková válka vypukla, velký díl armády by podle něho odjel bojovat v souladu s aliančními plány. Úkoly by se ale musely dle Řehky plnit také v Česku, které je tranzitním koridorem ze západu jak do Polska a do Pobaltí, tak na jihovýchod k Černému moři. Česká republika by musela zajistit armádní přesuny a přelety, místa soustředění, skladovací prostory či bezpečnost kritické infrastruktury.

„Úkol je naprosto zásadní,“ zdůraznil náčelník generálního štábu, podle kterého by k tomu česká armáda potřebovala podporu dalších resortů. Koncepce rozvoje všech resortů a všech bezpečnostních složek musí počítat s válkou, uvedl.

I s ohledem na zkušenosti z nynější ruské vojenské invaze na Ukrajinu Řehka zdůraznil potřebu odolnosti státu a odbourávání zranitelností a závislostí, například co se týče dodávek surovin. Varoval ale také před závislostí na Číně v telekomunikacích.

Tagy:
válka armáda NATO Karel Řehka generál Česko Rusko Armáda ČR generální štáb Poslanecká sněmovna ČR Armáda České republiky Generální štáb Armády České republiky