Záběry hrdinského vzdoru ruské přesile: Úřadoval Predátor, Da Vinciho vlk i Chinaz v zákopu

Ukrajinský voják Ruslan Zubarev, který pořídil video z první osoby ukazující autentické záběry z těch nejdrsnějších zákopových bojů, obdržel vyznamenání Zlatý kříž.

Záběry ukrajinského vzdoru proti ruské přesile

Nezlomný vzdor ukrajinské armády je jedním z hlavních důvodů, proč původní záměr ruské invaze selhal a proč i nyní situace na bojišti zrovna neodpovídá představám Moskvy. Redakce CNN Prima NEWS pro vás vybrala příběhy tří různých ukrajinských vojáků, kteří s obrovským odhodláním bojovali proti ruské přesile. Ve všech třech případech existují vizuální záznamy. Bližší okolnosti takových záběrů je složité nezávisle ověřit.

Vzdor „Predátora“ u luhanského Svatove

Střídal jednu zbraň za druhou a s obrovským nasazením odrážel ruské útoky na východní frontě u města Svatove v Luhanské oblasti. Nakonec zlikvidoval čtyři okupanty a obrněný transportér. Ruslan Zubarev z ukrajinské 92. mechanizované brigády se 16. února zúčastnil intenzivní zákopové bitvy. Zároveň pořídil video ukazující velmi drsný střet.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kyjev vyznamenal 21letého „Predátora“. Podívejte se na nejautentičtější záběry z války

Podle odborníků jde o nejautentičtější záznam toho, jak válka v praxi vypadá. Ruský útok na východní frontové linii byl zrovna v plném proudu. Ruslan Zubarev, který si za své hrdinské činy vysloužil přezdívku „Predátor“, se snažil protipancéřovými střelami zasáhnout ruské obrněné vozidlo za nedalekým křovím.

Tím na sebe ale teprve 21letý voják upozornil, čímž se dostal pod ostrou protipalbu, kterou vedlo zhruba deset okupantů. Kolem létaly kulky, hlína i třísky. Bitva trvala kolem 30 minut, přičemž ukrajinský střelec byl neustále v pohybu. Několikrát střídal jednotlivé zbraně, které mu podával jeho otřesený kolega.

Kromě protitankového RPG-7 Predátor často střílel i z modernizované útočné pušky AK-47 nebo z lehkého kulometu. Na ruské pozice také hodil několik útočných granátů. Zubarev pálil v některých chvílích naslepo, v určitých okamžicích ale i napřímo. Ve videu je mimo jiné vidět přímá likvidace jednoho okupanta, který se pohyboval v blízkosti zákopu.

Dvěma Ukrajincům po asi půlhodině přispěchala na pomoc minometná skupina i bojová vozidla pěchoty, což ruské okupanty donutilo k ústupu. Zubarev později pořízené záběry zveřejnil na svém telegramovém účtu. Netrvalo dlouho a hrdinských činů mladého vojáka si všimlo kyjevské vedení.

„Měl jsem tu čest vyznamenat Zlatým křížem Ruslana Zubareva, vojáka z 92. mechanizované brigády. Ruslan odrazil útok nepřítele, který byl ve značné přesile. Prokázal statečnost a odvahu během tvrdé bitvy. Jsem vděčný každému, kdo brání naši vlast před okupanty. Sláva všem obráncům Ukrajiny,“ uvedl později na sociálních sítích náčelník ukrajinského generálního štábu Valerij Zalužnyj. Vojákovi věnoval jako dar ještě jednu věc – americkou zkrácenou útočnou pušku M4.

V květnu se na sociálních sítích objevilo video, z něhož vyplývá, že Zubarev během dalších zákopových střetů utrpěl zranění v oblasti trupu, když ho jeden z ruských vojáků postřelil. Poranění naštěstí nebyla smrtelná. Predátor později zveřejnil další videa, z nichž je patrné, že se nyní ze zranění úspěšně zotavuje.

Velitel „Da Vinciho vlků“ odvrátil katastrofu u Bachmutu

Koncem dubna se Ukrajincům povedlo odrazit ruský útok, který mířil na jednu z posledních tehdejších volných cest západně od Bachmutu. Zabránili tak fatálnímu obklíčení zmíněného doněckého města. Obávaný prapor nesoucí název „Da Vinciho vlci“ z úspěšného protiúderu zveřejnil jedenáctiminutové video.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Záběry surové přestřelky u Bachmutu. Výkon ukrajinského velitele ocenili i Rusové

Během krvavých zákopových bojů se obzvlášť vyznamenal velitel ukrajinské jednotky, který celou obrannou akci řídil. Ze záběrů je patrné, že členové „Da Vinciho vlků“ nejdříve vlezli do vyhloubeného tunelu, uvnitř vzdali hold jednomu ze svých padlých kolegů.

Střet začal ve chvíli, kdy okupanti vhodili obráncům dovnitř z druhé strany tunelu výbušninu. Poté, co se Da Vinciho vlci z exploze vzpamatovali, se z rádia ozvala nepříznivá zpráva: „Orkové (hanlivý výraz pro ruské okupanty, pozn. red.) skočili do našich zákopů. Do zákopů velmi blízko od vás.“

Ukrajinci na nic nečekali – vylezli z „nory“ a začali postupně likvidovat svoje nepřátele v zákopech. S obrovským nasazením a velkou dávkou odvahy „vletěl“ do přestřelky právě ukrajinský velitel, který surové záběry pořídil. Jeho překvapivý výpad ruští vojáci očividně neočekávali – šéf Da Vinciho vlků několik z nich hned na místě nekompromisně zastřelil.

„Zabil jsem všechny orky, přesuňte se ven!“ rozkázal pak svým bratrům ve zbrani. Následovaly boje s dalšími Rusy na střední a delší vzdálenost. „Střílejte do pravého zákopu,“ vybízel voják. Krátce poté strefil dalšího okupanta. „Orkové jsou skoro mrtví,“ ozvalo se pak z vysílačky.

I díky vzájemné spolupráci s operátorem bezpilotního letounu se Da Vinciho vlkům povedlo zneškodnit zbytek nepřátel a vyčistit okolní zákopy. „Všechny zákopy jsou pod naší kontrolou. Copak, orkové? Tohle je naše země. Táhněte do p*dele,“ zakřičel ukrajinský voják.

Jeho hrdinství se stalo hitem sociálních sítí. Výkon ukrajinského velitele dokonce ocenil ruský propagandista Alexander Koc z deníku Komsomolskaja pravda: „I se skupinou vyděšených střelců, kteří se krčí v nejhlubším koutu zákopu, dokáže zkušený velitel otočit stav na bojišti.“

Da Vinciho vlci brání Donbas před ruskou okupací již od roku 2014. Své jméno si jednotka vysloužila na počest Dmytra Kotsjubajla – ukrajinského vojáka známého pod přezdívkou „Da Vinci“. Kotsjubajlo v březnu během bitvy o Bachmut padl, bylo mu 27 let.

„Chinaz“ se sám postavil šesti okupantům

I když utrpěl otřes mozku, přesto sám udatně vzdoroval ruské přesile. Ukrajinský voják Roman „Chinaz“ začátkem května odrazil u Bachmutu útok šesti okupantů. Podle Kyjeva je všechny zlikvidoval.

„Chinaz vs. okupanti – 6:0. Věnujte pozornost tomuto videu, které může posloužit jako návod pro příkladnou ‚akci v obraně‘. Boj Romana ‚Chinaze‘ proti skupině Rusů,“ uvedla na svém Facebooku ukrajinská 30. mechanizovaná brigáda. Ukrajinský voják se během bezprostředních zákopových bojů musel spolehnout pouze na svou pěchotní zbraň, několik granátů a na informace od bezpilotního letounu.

„Kvůli ruské dělostřelecké palbě jsme se nestihli pořádně zakopat. Jeden z projektilů dopadl velmi blízko ode mě. Zvonilo mi v uších a točila se mi hlava. Pochopil jsem, že mám otřes mozku. Jenže nebyl čas řešit můj stav, protože na nás zaútočila ruská pěchota. Zaujal jsem tedy pozici na pravém křídle. Bitva byla tak dynamická a intenzivní, že jsem na otřes mozku úplně zapomněl,“ vzpomínal Roman poté, co byl hospitalizován v nemocnici.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ukrajinský hrdina proti přesile: Voják sám zlikvidoval šest okupantů, Kyjev zveřejnil záběry

Na záběrech, které pořídil ukrajinský bezpilotní letoun, je vidět, že se k osamělému ukrajinskému obránci postupně blížilo několik ruských vojáků. „Pohybovali se podél zákopu. Od operátorů v rádiu jsem zaslechl, že díky dronu spatřili šest okupantů. Připravil jsem si proto další náboje a granáty,“ sdělil ukrajinský voják.

Následovala surová zákopová přestřelka. Chinaz po okupantech pálil z pěchotní zbraně a házel po nich granáty, totéž činili i jeho nepřátelé, kteří se nacházeli jen několik metrů od něj.

„Zpoza zákopu se opatrně vynořil obličej. Dobře jsem si ho prohlédl, naše pohledy se střetly. Pak došlo ke střelbě a ‚výměnám‘ granátů,“ konstatoval Chinaz. Ze zveřejněného sestřihu je patrné, že se ukrajinskému vojákovi dařilo házet výbušniny s mnohem větší přesností než jeho soupeřům, což mu poskytlo obrovskou strategickou výhodu.

Jednoho z okupantů střelil z dálky přímo do hlavy. Ruského vojáka nezachránila ani vojenská helma, jen se bezmocně svalil k zemi. Z prohlášení 30. brigády vyplývá, že Chinaz podobným způsobem zlikvidoval ještě dva další ruské vojáky. Zbylí tři se rozhodli, že se dají k ústupu. Jelikož ale nechtěli, aby je někdo zasáhl, tak se v zákopu plazili.

Okupanti zřejmě nepočítali s tím, že je celou dobu pozoroval ukrajinský dron. „Rozběhl jsem se za nimi. Když jsem je doběhl, vpálil jsme do nich několik dávek z bezprostřední blízkosti. Potom jsem se rychle stáhl zpět na svou pozici,“ popsal Chinaz výhody spolupráce s operátory bezpilotních letounů.

Jenže boje v zákopech ten den ještě zdaleka neskončily. Na Romanovu pozici později vypálil ruský tank. Projektil explodoval nedaleko od něj. „Střela mě vymrštila ven ze zákopu. Krvácely mi uši a nic jsem neslyšel. V očích jsem měl jen ‚mlhu‘. Kluci se ke mně okamžitě vrhli a pomohli mi s přesunem do blízkého úkrytu. Tam jsem zůstal skoro dvě hodiny, protože nastalo těžké bombardování,“ sdělil. Později se Chinaz dočkal evakuace, zdravotníci ho převezli do nemocnice.

Ukrajinský hrdina pochází z Žitomirské oblasti, kde stále žije jeho rodina – manželka, matka, otec a dva bratři. Dříve pracoval jako svářeč v Kyjevě. Když 24. února 2022 vypukla ruská invaze na Ukrajinu, Roman se přidal k ozbrojeným ukrajinským silám. Výhodu mu poskytl fakt, že v minulosti absolvoval vojenskou službu. Kromě Bachmutu bojoval i u doněcké Horlivky a zúčastnil se také úspěšné charkovské protiofenzivy, která vypukla loni na podzim.

Tagy:
válka vojáci zbraň střelba voják Ukrajina zbraně velitel přestřelka Rusko Donbas otřes mozku Doněcká oblast Luhanská oblast zákopy Bachmut zákop Svatove Ukrajinská 30. mechanizovaná brigáda Ukrajinská 92. mechanizovaná brigáda Ruslan Zubarev Prapor „Da Vinciho vlci“