Válka propagandistů v Rusku. Zacharovová je uchlastaná coura, řekl Satanovskij a dostal zákaz

Na ruské propagandistické scéně to vře. Jedna z hlásných trub Kremlu, politolog a někdejší hlavní představitel Židů v Rusku, Jevgenij Satanovskij, se opřel do mluvčí ministerstva zahraničí Marijy Zacharovové. Tu označil za „uchlastanou couru“. Důvodem měly být její antisemitské výroky. Satanovskij si za svá slova vysloužil zákaz vystupovat na propagandistickém kanále Rossija 1.

„Je tady Máša Zacharovová, která ve skutečnosti nemá ráda Židy a nesnáší Izrael. Ani se tím netají. Je to jen další uchlastaná coura, která je mluvčí našeho ministerstva zahraničí,“ pronesl v rozhovoru pro izraelský kanál na YouTubu Satanovskij.

PODÍVEJTE SE: Ukrajinský úder na ruskou kolonu

Mimo to se opřel i do náměstka ruského resortu diplomacie Michajla Bogdanova. Ten je podle něj pro změnu „beznadějný ochlasta, který pije, jako by nebylo zítřka, už od doby, kdy byl velvyslancem v Káhiře“. „Nemá nic špatného proti Izraeli, ale je mu už 71 let. Musí myslet na budoucnost a Izrael nevyplácí peníze. Ty cirkulují v islámském světě,“ komentoval Satanovskij.

Za mluvčí ministerstva zahraničí se rychle postavila další známá tvář ruské propagandy – moderátor kanálu Rossija 1 Vladimir Solovjov. Ten označil Satanovského výroky za „absolutně neférové“ a vyčetl mu, že „urazil dva respektované diplomaty a také Ministerstvo zahraničních věcí Ruské federace“.

„Ve výsledku nevidím žádnou jinou možnost, že by na profesionální úrovni pokračovala naše komunikace,“ vzkázal Satanovskému prostřednictvím videa na sociální síti Telegram Solovjov.

Ruskojazyčný exilový portál Meduza uvedl, že se Solovjov navíc zavázal, že zmiňovaný politolog, který dříve předsedal Kongresu ruských Židů, již na jeho kanálu nedostane prostor. „Rád bych se omluvil ministerstvu zahraničí,“ zakončil ve vzkazu Solovjov.

Samotný Satanovskij doposud patřil do zástupu prokremelských propagandistů, který neváhal chodit ven s výroky, jimiž ostře útočil na Ukrajince i Západ. Nedávno se například nechal slyšet, že by německý parlament Bundestag už nemusel stát.

Tagy:
Izrael YouTube Rusko Bundestag ministerstvo zahraničních věcí Marija Vladimirovna Zacharovová Moskevský Kreml Německý spolkový sněm Vladimir Solovjov Rossija 1 Jevgenij Satanovskij