Třetí světovou válku mohou odstartovat dvě události. Ukrajina ani Izrael to není, říká expert

Ukrajinci střílejí na ruské pozice u Kreminny z ukořistěného raketometu TOS-1A Solntsepyok. Na zbrani je napsáno jméno jednotky Da Vinci

Válka na Ukrajině, velké napětí mezi Ruskem a NATO nebo konflikt mezi Izraelem a Palestinci. Stojíme na prahu třetí světové války? Na tuto otázku odpovídal pro ukrajinskou stanici Espreso TV vojenský expert a britský podplukovník ve výslužbě Glen Grant. Podle něj další celosvětový konflikt zatím nehrozí. Zmínil ale dvě události, které by ho spustit mohly.

„Nemyslím si, že jsme teď na prahu třetí světové války. Spíše to připomíná druhou studenou válku,“ uvedl Grant pro Espreso TV. Další celosvětový konflikt mohou dle něj spustit pouze dvě události.

ČTĚTE TAKÉ: Netanjahuovo eso. Izraelci řeší nasazení smrtonosného komanda, proslulo operací Entebbe

„Byl by to útok na Severoatlantickou alianci nebo útok Číny na Tchaj-wan,“ uvedl vojenský expert s tím, že nyní  žádné přípravy Ruska na napadení zemí NATO nepozoruje. Stejně tak si nemyslí, že by k osudovému útoku byla připravená Čína.

Zásadní nebezpečí nevidí muž, který 37 let sloužil v britské armádě, ani na Blízkém východě, kde se momentálně odehrává konflikt mezi Izraelem a Palestinci. „Samozřejmě, pokud má Írán jadernou bombu a rozhodl by se ji použít, změnilo by to vše. Ale momentálně to nepovažuji za pravděpodobné,“ dodal podplukovník ve výslužbě.

Tagy:
Izrael NATO Ukrajina Rusko Čína Třetí světová válka Studená válka ruská invaze na Ukrajinu Espreso TV Glen Grant