Válka ve slovenském nároďáku. Hokejisté i trenéři se ostře hádají kvůli Rusku, hrozí bojkot

Slovenská hokejová reprezentace ještě ani nerozehrála sezonu a už musí řešit problémy v kádru. Nejde ale o zranění klíčových opor, nýbrž o nechuť některých hrát se spoluhráči z ruské KHL. Slováci totiž jako první tým ze světové špičky, který se pravidelně účastní olympijských her či mistrovství světa, rozhodli o návratu svých reprezentantů působících v Rusku zpět do národního týmu. Vyvolalo to ale mimořádné dusno mezi některými z aktérů.

Slovenský hokejový svaz před časem rozhodl, že ve svých řadách znovu přivítá své hokejisty, kteří se navzdory ruské invazi na Ukrajinu rozhodli vyrazit vydělávat rubly do KHL.

ČTĚTE TAKÉ: Dvacetileté výročí smrti Ivana Hlinky: Neskutečná osobnost, vzpomínají hráči i jeho žena

Výsledky národního týmu byly s výjimkou skvělého třetího místa a bronzových medailí na olympijských hrách v Pekingu 2022 nepříliš povzbudivé a i někteří politici volali po tom, aby se u hokejistů nehledělo na to, kde v sezoně hrají.

Hrát s lidmi z KHL však může některé reprezentanty jednoduše otrávit. Příkladem budiž jeden z největších talentů současného slovenského hokeje Martin Pospíšil, útočník kanadského Calgary Flames. Ten řekl, že ho rozhodnutí přizvat zpět Slováky z KHL „zaskočilo“.

„Těžko se mi k tomu vyjadřuje, protože jsem se to dozvěděl před chvílí. Musím tu informaci napřed zpracovat. V nejbližších dnech se rozhodnu, zda pojedu reprezentovat,“ sdělil v pátek slovenskému deníku Šport Pospíšil.

Útočník hrající v kanadsko-americké NHL dodal, že mu účast hráčů z KHL ve slovenském národním týmu jednoduše vadí. „Jsem člověk, který má morální zásady, přes které se dá jen těžko přejít. Je to těžká situace, protože si můžu splnit sen a zahrát si s bratrem. Je to stále pro mě čest obléct národní dres. Někdy však musí dát člověk sport bokem,“ konstatoval Pospíšil s dovětkem, že se rozhodne v nejbližších dnech.

Hádka trenéra s hráčem

Jeho slova nenechala chladným bývalého asistenta trenéra slovenské reprezentace Andreje Podkonického, který loni vyměnil národní tým za angažmá v ruském Avangard Omsk. V příspěvku na Facebooku kritizoval, že Pospíšilovi vadí hráči z KHL, ale přitom v Calgary hraje s Rusem či Bělorusy.

„A za Calgary Flames, když tam má jednoho Rusa a dva Bělorusy, ti mu v mužstvu nevadí. Asi je to jiné, když to není repre, ale NHL,“ napsal nynější kouč a bývalý hráč Liberce či Mladé Boleslavi, přičemž sdílel článek s Pospíšilovým vyjádřením. Příspěvek posléze smazal, redakce CNN Prima NEWS jej ale má k dispozici.

Slovenský reprezentační útočník hrající v současnosti za brněnskou Kometu Kristián Pospíšil – bratr zmíněného útočníka Calgary – Podkonického za jeho slova doslova zpražil.

„Andreji, prosím tě, to myslíš vážně? Mates má mnoho kamarádů Rusů a ví, o čem hovoří. NHL není propaganda války. Tam nikdo nejde proti sobě. Ten Rus nemůže za to, kdo mu vládne. Ani já nemůžu za to, kdo mi vládne na Slovensku,“ napsal starší ze slovenských reprezentantů. Kromě toho to Podkonický schytal i od dalších lidí.

Dostali košem mladí talenti?

Že je ve slovenském hokeji mimořádně dusno, potvrzují i slova novináře TV Markízy Tomáše Ďutky. Ten totiž přišel s tvrzením, že trenérský štáb pod vedením kanadského kouče Craiga Ramsayho měl připravenou nominaci na blížící se kvalifikační zápasy pro olympiádu tak, že v ní nebyl jediný hráč z KHL. Tuto variantu však měl shodit ze stolu šéf hokejového svazu a zároveň generální manažer dospělé reprezentace Miroslav Šatan – dříve vynikající útočník s mimořádně úspěšnou kariérou zejména v zámoří.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Zápasník Růžička je ve vazbě. Policisté ho viní i z loupeže a vyhrožování

„Trenéři údajně měli hotovou nominaci bez hráčů z KHL. Jenže Šatan ji prý shodil ze stolu se slovy, že hráči z Ruska tam musí být,“ měl Ďutka napsat na Facebooku. „Košem dostali mladí (Dalibor) Dvorský s (Filipem) Mešárem, že mají čekat, protože pro ně nemají místo. (Martin) Feherváry s tím má prý také problém. Už snad odřekl, ale uvedl jiný důvod. A teď Pospíšilové...,“ pokračoval novinář. Jeho příspěvek nyní není vidět, ale cituje z něj například sportovní portál deníku Pravda.

Na druhou stranu se však sluší zmínit, že obránce Washingtonu Martin Feherváry nakonec svoji účast v národním týmu přislíbil.

Slováky tak či onak čekají zápasy, které rozhodnou, zda se představí na olympijských hrách v italském Miláně v roce 2026. Na přelomu srpna a září je čekají zápasy s Rakouskem, Maďarskem a Kazachstánem.

Podle informací CNN Prima NEWS nakonec hráči z KHL v týmu skutečně budou. Nominace má být oznámena v pondělí.

Tagy:
Olympijské hry hokejista trenér hokej sport Rusko Calgary Flames lední hokej národní tým Kontinentální hokejová liga Kristián Pospíšil sportovní disciplína Andrej Podkonický