Dvacetileté výročí smrti Ivana Hlinky: Neskutečná osobnost, vzpomínají hráči i jeho žena

Trenér hokejistů Ivan Hlinka na Staroměstském náměstí (23.2.1998).

ZPRÁVY PLUS (229)

Před 20 lety přišel český hokej o jednu z největších osobností své historie. Trojnásobný mistr světa v ledním hokeji a později úspěšný trenér reprezentace Ivan Hlinka zemřel tragicky při autonehodě. Kulaté výročí jeho smrti si lidé v pátek připomněli v Síni slávy českého hokeje v rámci nové výstavy. „Byl neskutečná osobnost s výjimečným charismatem,“ vzpomínají na svého trenéra a přítele hokejoví svěřenci.

Ikonickou postavu českého hokeje připomněla v pátek nová výstava v pražské Síni slávy českého hokeje. Návštěvníci mohou skrze expozici pohlédnout na život Ivana Hlinky v dosud neznámém světle. „Je tu například jeho bunda z Nagana, jeho kravata, kterou nosil v posledních zápasech,“ popsala pro CNN Prima NEWS vdova po hokejové legendě Liběna Hlinková, která jeho osobní věci pro výstavu zapůjčila.

ČTĚTE TAKÉ: Smutná zpráva pro sport: Zemřel mladý parahokejista Ondra. Setkal se i s Jágrem

„Jsem velice vděčná, že lidé nezapomínají. Ivan je pořád tady a myslím, že lidé vzpomínají, protože to byl výjimečný člověk,“ doplnila Hlinková. Na výstavu dorazil také olympijský vítěz z Nagana Jiří Šlégr. Ten již dříve v exkluzivním rozhovoru se CNN Prima NEWS pro Martinu Jandovou popsal Hlinku jako svého „hokejového tátu“.

Ivan Hlinka byl pro bývalého hokejového obránce nejen trenérem, ale také blízkým přítelem. „Ze života ani mysli ho nikdy nevymažu,“ zdůraznil Šlégr. Vzhlížel k němu, oceňoval, jak dokázal věci řešit a jak na ně reagoval. „Chtěl jsem to dělat podobně,“ dodal.

Měl dar od Boha, říká Hašek

Na ikonickou osobnost českého hokeje většina jeho blízkých z hokejového prostředí vzpomíná jako na muže s neuvěřitelným charismatem. „Ivan Hlinka byl velký, naprosto výjimečný a charismatický člověk. Měl dar od Boha, že si neskutečně dokázal získat lidi,“ popsal pro CNN Prima NEWS legendární brankář Dominik Hašek.

Podle trojnásobného mistra světa a šampiona z Nagana Martina Ručinského byl Hlinka natolik oblíbený, že by mu hráči obětovali vše. „Myslím, že by za něj na ledě položili život. V tom bylo jeho kouzlo,“ popsal bývalý hokejový útočník v rozhovoru s Martinou Jandovou.

Také podle Liběny Hlinkové měl její muž neskutečné charisma. „Byl vzdělaný a měl všeobecný přehled. Ať se postavil k jakémukoliv sportu, tak mu šel. Oplýval i manuální zručností, krásně maloval a měl nádherné písmo. Prostě to byl velký člověk,“ zdůraznila.

Byl lidový trenér, popsal Ručinský

Hokejoví svěřenci na Hlinkovi také oceňovali jeho hravost, díky které se mu dařilo tým ještě více stmelit. „Když jsem ho potkal poprvé, před Kanadským pohárem v roce 1992 myslím, tak vyhlásil turnaj ve volejbalu. Většinou není zvykem, aby trenér dával něco podobného dohromady, ale všichni jsme to vzali a skvěle jsme se bavili,“ zavzpomínal Hašek.

„Byl to lidový trenér, s hráči souzněl a držel s nimi. Hrál s námi karty a různé hry o peníze. Jako jeden z nás. Hráče vždy respektoval, nikoho neponižoval. Neskutečný člověk,“ dodal Ručinský.

Na osobnost českého hokeje zavzpomínal také další z velikánů – Jaromír Jágr. „Ivana Hlinku beru jako osobnost. Jak mám teď čas, tak pozoruju a srovnávám nejen hráče, ale i trenéry a všímám si, proč je jeden úspěšnější než druhý. Zjistil jsem, že i postava, vzhled a hlas je důležitý k úspěchu,“ popsal v rozhovoru s Martinou Jandovou.

Ivan Hlinka zemřel po tragické autonehodě 16. srpna 2004. „Dozvěděl jsem se to z rádia. Nechtěl jsem tomu věřit, jsou to hrozné zprávy. Člověk neví, jak na to reagovat. Jeden den slibujete, že na Světový pohár pojedete a za dva dny zjistíte, že (Hlinka) nebude trenérem a že tu už nebude nikdy mezi námi,“ popsal Jágr okamžik, kdy se o tragédii dozvěděl.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jansta: Pět medailí z Paříže je jasný neúspěch. Budeme podprůměrní, pokud stát nepřispěje

Tagy: