Smrt Sottoventa: Váňa mě uklidňoval, že život jde dál, říká zdrcený žokej

Příliš krátký let. Kůň Sottovento s žokejem Janem Kratochvílem neskočil Velký Taxisův příkop ideálně a zaplatil za to životem.

Jubilejní 130. ročník Velké pardubické s sebou kromě vítězství Hegnuse s žokejem Lukášem Matuským přinesl i jednu sportovní tragédii. Po pádu na obávaném Taxisově příkopu si zlomil vaz kůň Sottovento ze stáje slavného žokeje Josefa Váni.

Kůň Sottovento v sedle s žokejem Janem Kratochvílem na legendárním Taxisu nedoskočil, padl na hranu živého plotu a se zlomeným vazem se skácel k zemi. „Samozřejmě všem je to strašně líto, ale jsme seznámeni s tím, že se to může stát. A nejen v tomhle dostihu, je to ve všech dostizích. Mrzí nás to, ale stalo se, už to nedokážeme vrátit zpátky,“ uvedl Kratochvíl.

Osmiletého hnědáka původem z Německa žokej znal z dřívějších závodů. Ve stáji osminásobného vítěze Velké pardubické se o něj starali od útlého věku. „Vychovat koně na takový závod, jako je Velká pardubická, trvá spoustu let. Tohoto koně jsme tu měli řádově pět, šest let,“ popsal Kratochvíl.

Slavný žokej Váňa, z jehož stáje kůň Sottovento byl, za Kratochvílem po dostihu přišel do šatny. „Snažil se mi říct pár klidných slov. Sdělil mi, že se to stává, že se nedá nic dělat a život jde dál,“ dodal.

Pětadvacátá oběť Taxisova příkopu

I přes prvotní nechuť se ke smutnému incidentu vyjadřovat napsal nakonec své pocity i osminásobný vítěz Velké Josef Váňa na svůj facebookový profil. „Smrt koně Sottovento nás velmi zasáhla a chtěli bychom vás požádat, abyste už jeho smrt nerozmazávali v komentářích, ale i ve zprávách, které nám píšete,“ uvedl Váňa.

Sottovento se stal historicky už pětadvacátou obětí slavného skoku, který byl v roce 1993 upraven tak, aby nedocházelo ke zbytečným zraněním koní. Přesto stále patří mezi jednu z nejnáročnějších překážek slavného dostihu.

Tagy: