Váňa ke Kalouskově kritice Taxisu: Koně máme rádi jako své děti, neposíláme je lámat si vaz

Josef Váňa promluvil o zesnulém příteli.

Taxisův příkop, tedy nejobávanější překážka Velké pardubické, je opět ve středu pozornosti. V neděli při slavném závodě vyřadil hned sedm koní a jeden z nich za karambol zaplatil životem. Vážně se zranil i žokej Martin Liška. Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek to například označil za odsouzeníhodné týrání. Na to ale reagoval osminásobný vítěz Velké pardubické Josef Váňa, který řekl, že Kalousek vypouští hrůzostrašné věci a v sedle nikdy neseděl. „Máme koně rádi jako svoje děti,“ zdůraznil žokej.

Už od roku 1874 budí Taxisův příkop respekt a hrůzu. Na náročném skoku přišlo zatím o život až třicet koní. I proto prošel v průběhu let řadou změn. Z původní dva metry hluboké jámy za vysokým živým plotem se stal příkop hluboký jen 75 centimetrů. Zmenšil se i živý plot. Místo původních skoro osmi metrů teď koně skákají jen necelých šest.

K TÉMATU: Smutná kaňka Velké pardubické. Na obávaném Taxisu uhynul ryzák Stuke, žokeje Lišku oživovali

„Po těch úpravách je Taxis vlastně normální proutěná překážka, která nebudí hrůzu. Stejně, jako se stane cyklistům, že jich jeden příkop sundá padesát a někdo se tam může zabít, tak se v neděli stalo, co se stát nemělo,“ popsal osminásobný vítěz Velké pardubické Josef Váňa.

O hromadné kolizi, při které vedoucí kůň Stuke překřížil dráhu ostatním a smrtelně se zranil, se bude mluvit ještě dlouho. Na sociálních sítích se okamžitě rozhořela diskuze o týrání koní a zrušení Taxisova příkopu. „Ti chlapi vědí, do čeho jdou, ať si zpřelámou, co chtějí. Kde ale, k čertu, bere někdo tu zvrácenou odvahu vystavovat takovému riziku nevinná zvířata? Asi dostanu vynadáno, ale podle mě je to odsouzeníhodné týrání,“ napsal na sociální síti X bývalý ministr financí Miroslav Kalousek.

„Samozřejmě, že ti lidé, jako třeba pan Kalousek, který určitě nikdy neseděl na koni, posílají do světa takové hrůzostrašné věci. My, kteří koně máme rádi jako svoje děti, bychom je určitě neposlali lámat si vaz,“ reagoval Váňa.

Dostihový spolek teď bude celou Velkou pardubickou analyzovat a s odborníky diskutovat o dalších případných opatřeních. Největší překážkový dostih v Česku dokončilo jen osm z osmnácti koní.

Tagy: