Vandal nasprejoval u Karlova mostu písmeno „Z“. Případem se zabývá policie

Symbol ruské invaze na Ukrajině u Karlova mostu

Symbol ruské invaze na Ukrajině u Karlova mostu

Symbol ruské invaze na Ukrajině, písmeno „Z“, se objevil u Karlova mostu. Na dílo samozvaného malíře upozornil redakci CNN Prima NEWS divák CNN Prima NEWS. Případem se nyní zabývá policie. Tento týden to přitom nebylo poprvé, kdy neznámý vandal tímto symbolem poničil cizí majetek.

Písmenem, které je už dva měsíce spojováno se zkázou a utrpením, se nejprve označovala ruská bojová technika a později se stalo symbolem sympatizantů s ruskou invazí na Ukrajině. Teď se objevilo před zraky všech, kteří se chtějí z Karlova mostu pokochat výhledem na Vltavu. „Ten, kdo to nakreslil, by měl dostat špagát. Jsou zrádci. Je to svinstvo,“ uvedli lidé v anketě CNN Prima NEWS.

Nyní se už případem zabývá policie. „Policisté na místě případ zadokumentovali. Ukázalo se, že písmeno je nasprejováno barvou. V tuto chvíli budeme zjišťovat, kdy k případu došlo a kdo ho spáchal,“ uvedl mluvčí policie Jan Rybanský.

Písmeno „Z“ vysprejované na veřejném prostranství už přitom tento týden policie řešila. Symbol se objevil na dveřích kostela sv. Vavřince na pražském Petříně. Místní kněz poslal vandalovi na svém Twitteru parafrázi vzkazu, který se hned na začátku války stal symbolem ukrajinského odporu.

„Nějaké kremlofilní koště mi na kostel nasprejovalo Z – symbol ruského útoku na Ukrajinu. Rád bych dotyčného geopoliticky uvědomělého umělce vyzval, ať následuje ruskou válečnou loď…,“ napsal kněz.

Pachateli teď hrozí až jeden rok odnětí svobody za poškozování cizí věci a pokud se prokáže, že tímto činem zároveň podporoval ruskou invazi na Ukrajině, může být trest i podstatně vyšší.

Tagy: