Sokol: Písmeno Z na chlebíčkách pro manželku? Hajlování s obhajobou, jak vysoko skáče pes

Advokát a exministr vnitra Tomáš Sokol v pořadu Co Čech, to politik! na CNN Prima NEWS

Co Čech, to politik! (421)

Dále stíhat zastupitele Kalvodu za písmeno Z na chlebíčkách by jen zatěžovalo náš rozpočet. V pořadu Co Čech, to politik! na CNN Prima NEWS to uvedl advokát a exministr vnitra Tomáš Sokol. Argumentaci člena SPD, že šlo o vzkaz pro přítelkyni Zuzanu, přirovnal k obhajobě hajlování.

Zastupitel města Jilemnice Bronislav Kalvoda, který je také místopředsedou SPD v Libereckém kraji, předminulý víkend na Facebook umístil fotografie chlebíčků nazdobených sýry ve tvaru písmene Z. Obrazec připomíná symbol bílého „Z“, kterým jsou označeny tanky a další vozidla ruských okupantů na Ukrajině.

Podle policie se muž při výslechu k podpoře ruské invaze na Ukrajinu nepřihlásil a písmeno vysvětlil tím, že představují křestní jméno jeho přítelkyně Zuzany. Poznatky nakonec nevedly k zahájení trestního řízení nebo k postoupení věci do správního řízení.

„Připomíná mi to situaci, kdy někdo hajloval, ale pak říkal, že tím ukazoval, jak vysoko skáče pes nebo jak vysoko napadl sníh. Jestli pan Kalvoda deklaroval nesouhlas s agresí na Ukrajině, bylo by jeho další stíhání zatěžováním rozpočtu. Každý si o něm udělá svůj obrázek,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS exministr Sokol.

Druhý host pořadu, advokátka a kandidátka na prezidenta Klára Long Slámová, nevěděla, že dotyčný politik má partnerku Zuzanu. „S ohledem na to, co muž zveřejňoval dříve, jsem tak rychlý konec případu nečekala,“ připomněla facebookové příspěvky, které ukazovaly náklonnost k Ruské federaci.

Můžeme zakázat písmeno z abecedy?

Litevský parlament odhlasoval zákaz veřejného používání písmene „Z“, svatojiřské stuhy a dalších symbolů, které jsou považovány za vyjádření podpory ruské invaze na Ukrajinu. Lidem hrozí pokuta v přepočtu v řádech desítek tisíc korun.

„Zákaz si nedovedu představit. Náš zákon ale stačí i na trestání projevu tímto písmenem jako podpory ruské agrese. Člověk může být podle postižitelný, ale projev musí mít souvislost s jeho dalším chováním. Prověřovanému se musí prokázat úmysl,“ vysvětlila advokátka Slámová.

Sokolovi není jasné, jak by bylo možné zakázat používání běžného písmene z abecedy. „Pokud ho bude člověk doprovázet dalšími činy nebo projevy, jde už o jinou věc,“ podotkl.

Rada města Jilemnice kvůli kauze odvolala Kalvodu z funkce předsedy i člena komise dopravy a veřejného pořádku a zároveň ho vyzvala k rezignaci na funkci zastupitele. To ale politik SPD udělat nehodlá. „Jsem rád, že se policie už nebude takovou hloupostí zabývat. Výzvy od některých kolegů v zastupitelstvu, abych složil mandát, jsou úplně mimo. Naopak, omluvit by se měli v první řadě oni,“ řekl Kalvoda pro CNN Prima NEWS.

Podle radního Jilemnice Vladimíra Richtera z ODS, který odvolání Kalvody z funkce předsedy výboru zastupitelstva navrhl, Kalvoda nekonal správně, protože je politik a musel vědět, co písmeno „Z“ v současné době znamená. Richter nepředpokládá, že by rada města po uzavření případu ze strany policie své dřívější rozhodnutí přehodnotila.

Tagy:
válka policie Policie ČR Facebook Ukrajina CNN Prima NEWS Liberecký kraj advokát SPD zastupitelstvo právo Rusko Tomáš Sokol Svoboda a přímá demokracie Klára Long Slámová Co Čech, to politik! chlebíčky písmeno Z ruská invaze na Ukrajinu Jilemnice Bronislav Kalvoda Vladimír Richter