Vaňková byla princeznou ODS, teď je granát opozice. Drogy by ji diskvalifikovaly, míní experti

Petr Fiala (ODS) a Markéta Vaňková (ODS) na zahájení kampaně do komunálních voleb v Brně (24. 5. 2022).

360° 8.8.2023

Brněnskou primátorku Markétu Vaňkovou (ODS) měla ve straně čekat zářná budoucnost, tu však ohrozila kauza „bílý prášek“, popsal situaci komentátor Václav Dolejší v pořadu 360° na CNN Prima NEWS, který ji zároveň nazval „korunní princeznou“ občanské demokracie. Aféra dala opozici do rukou „hrozivý granát“, Vaňková proto může přijít o funkci, hodnotí politický marketér Oto Klempíř. Podle dalšího experta ve studiu Martina Schmarcze by ji případné prokázané užití drog politicky diskvalifikovalo kvůli konzervativním postojům její strany.

Důležitým kontextem pro aféru, kterou způsobila fotografie Vaňkové vedle telefonu s bílým práškem, je podle Dolejšího pozice političky uvnitř ODS. „Není řadovou členkou, ale blízkou spojenkyní premiéra Fialy i neformální ‚polohlavy‘ vlády Blažka, u kterého dříve dělala koncipientku. Téměř bych řekl – korunní princezna ODS. Oba si od ní patrně slibovali nějakou budoucnost. Tohle je proto pro ně velká rána, která její kariéru poškodila,“ popsal komentátor.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kontroverzní zásah u Milovic? Zabavili jsme velké množství drog, hájí se policie

Podle Klempíře nemůže primátorka kauzu ustát. „Má sice silné zastání, zároveň padla slova jako ‚bouře ve sklenici vody‘, ale ten granát v rukou opozice je hrozivý. Podle mě by měla odstoupit a do politiky se s plnou parou vrátit za pár let,“ zhodnotil.

Podobně aféru vidí i další z komentátorů Martin Schmarcz. „Kdyby si to vzala, neprovedla nic. Není to trestný čin ani přestupek. Politicky ji to ale diskvalifikuje. Ne proto, že je to trestné, ale protože strana, kterou zastupuje, je proti. Kdyby byla pirátka, bude to pro ni jednodušší,“ zhodnotil. Pokud prý politická strana „vehementně brojí proti drogám“ a došlo by k podobnému incidentu, vypadá to hloupě.

Brňáci jsou vtipná sorta

Problematické pro případné setrvání Vaňkové ve funkci budou podle analytiků i nekončící vtipy na její adresu. „Bude jim neustále čelit na setkání zastupitelstva. Jestli si něco nešňupla nebo jestli není opilá. Na internetu jsou tisíce vtipů a bude se to pořád opakovat. Pro politika to je to nejhorší,“ předpověděl Dolejší.

Podobného názoru je i Klempíř: „Kauza nekončí. Brňáci jsou vtipná sorta. Budou chodit v tričkách s logem města, ale místo čar na něm budou ‚lajny‘. Bude to nekonečné a podle mě se to nedá ustát.“

Více o názoru komentátorů na rozporuplný přístup české legislativy k drogám, vhodný postoj dalších politiků či vládní úsporný balíček se dozvíte ve videu v úvodu článku.

Tagy:
drogy kokain Brno Markéta Vaňková 360° Martin Schmarcz Oto Klempíř Václav Dolejší