Test na drogy? Vaňkové vyjde negativní, musela by je brát každý den, věří odborník

Brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS)

Brnem dál hýbe kauza primátorky Markéty Vaňkové

Test na drogy, na jehož výsledky nyní čeká brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS) kvůli kauze „bílý prášek“, vyjde negativně, domnívá se národní protidrogový koordinátor a spolustraník Jindřich Vobořil (ODS). Aby dopadl jinak a prokázal přítomnost návykových látek v těle, to by podle něj musela být pod vlivem každý den. Špičky brněnské ODS se po pondělní schůzce Vaňkové zastaly. Aféře, kterou vyvolala záhadná fotografie primátorky a jejího náměstka Roberta Kerndla (ODS), se bude ve středu věnovat také rada města.

Podle odborníka na návykové látky Jindřicha Vobořila testy na drogy u Vaňkové kvůli nízké výpovědní hodnotě zřejmě nic neodhalí, i kdyby se v době vzniku snímku, údajně před několika lety, měla dopustit jejich užívání. „Vyjdou jí podle mého negativní. Musela ‚by to jet‘ každý den. Není závislá. Jestliže šla na laboratorní testy, ty mohou mít výpovědní hodnotu možná několik týdnů,“ prohlásil na CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kolář kritizuje dvojí metr. Pokud je „lajna“ Vaňkové v pořádku, proč vadí drogy na festivalu?

O kauze „bílý prášek“ jednala v pondělí brněnská oblastní stranická rada ODS. Její schůzce předcházelo setkání klubu zastupitelů Společně, kam vedle občanských demokratů patří i TOP 09. Všichni čelnou představitelku moravské metropole podpořili.

Testu na kokain se podrobil i druhý politik z inkriminující fotografie, Robert Kerndl. „Ale je mi to nepříjemné, přijde mi to dehonestující,“ reagoval na výzvu reportérů deníku MF DNES, aby prošel jejich zkouškou. Nicméně výsledek přímo na magistrátu byl negativní, tudíž se očekává, že podobně dopadne i ten odeslaný do laboratoře.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Bílý prášek Vaňkové? Primátorka čeká na výsledky testu na drogy, u kolegů našla zastání

Tagy: