Vaňková: Pohled žen ve Sněmovně je daleko kulturnější než mužů, kteří si u pultíku měří ega

Pavla Pivoňka Vaňková (STAN)

360° (130)

Jako žena považuji politickou úroveň současného dění v Poslanecké sněmovně za opravdu velmi smutný příběh. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to řekla místopředsedkyně sněmovního výboru pro sociální politiku Pavla Pivoňka Vaňková (STAN). Obdobný názor sdílí i člen sněmovního rozpočtového výboru Michael Kohajda (za KDU-ČSL), podle kterého v Poslanecké sněmovně chybí elementární slušnost.

Čtvrteční jednání Poslanecké sněmovny se neslo v duchu ostrých výroků a slovních útoků. Tvrdá slova zazněla například na adresu Jana Bartoška (KDU-ČSL), kterého Tomio Okamura přirovnal k Hitlerovi. Radim Fiala (SPD) uznal, že sám by taková slova nevolil, avšak jejich užití nijak neodsoudil. „Každý je individuální a má své myšlenkové pochody. Možná je i dobře, že můj kolega zvolil takovou tvrdší variantu,“ řekl Fiala.

ČTĚTE TAKÉ: Peksa: Ať si Nerudová nechá své šejdířské praktiky pro sebe. Dělá ostudu české vědě

Pozdvižení při jednání vyvolal i Karel Havlíček (ANO), který si ve svém projevu stěžoval na starostu Řeporyjí Pavla Novotného (ODS) a nahlas četl jeho vulgární výroky. Stínový ministr práce a sociálních věcí Aleš Juchelka (ANO) se Havlíčka zastal. „Když se navážíte do dítěte nějakých známých lidí a říkáte, že to dítě zemře, tak to je za hranou,“ řekl Juchelka.

Slova Pavla Novotného odsoudil i Michael Kohajda, podle kterého by si ODS měla svého starostu srovnat. S vystupováním Karla Havlíčka však nesouhlasil. „Když někdo něco dělá, tak to neznamená, že já budu taky. Jako politici jsme zodpovědní za to, co se ve společnosti děje. Měli bychom se chovat slušně, a ne uměle vytvářet konflikty. Možná je to zábava, ale myslím si, že je to špatný přístup,“ řekl Kohajda.

Podle Vaňkové vznikl konflikt okolo Pavla Novotného na sociálních sítích a nevidí důvod, proč by se měl řešit v Poslanecké sněmovně. „Ty výrazy a urážky se neustále stupňují a já nevím, na jakou hranici je možné zajít. Už se tam komentoval hrudník paní ministryně Černochové, to je za hranou,“ řekla Pivoňka Vaňková: „Rozum vám někdy zůstává stát z toho, co se ve sněmovně děje, a možná bych i řekla, že ženský pohled je daleko kulturnější a konstruktivnější ve vyjednávání než plejáda mužů, kteří si u řečnického pultíku dokáží hodiny přeměřovat ega.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Hádka ve studiu kvůli Ukrajině: Jste zjev, vyjel Paroubek na Peksu. Pirát kontroval pendrekem

Tagy:
opozice Karel Havlíček Pavel Novotný ANO 2011 poslanecká sněmovna vláda Radim Fiala Aleš Juchelka Michael Kohajda Poslanecká sněmovna ČR Pavla Pivoňka Vaňková