Polepšení Češi. Na Vánoce už tolik neplýtvají, přesto však vyhodí miliardy, tvrdí ekonomové

Odpadky (ilustrační foto).

Plýtváme jako nikdy dřív

Svátky plýtvání. I tak označili Vánoce někteří ekonomové ve vysílání CNN Prima NEWS. Češi totiž během svátků vyhazují nejenom nesnězené jídlo, ale i třeba staré spotřebiče nebo nevhodné dárky.

„Zhruba nějakých devět miliard korun v letošních Vánocích padne na dárky, které ne zcela odpovídají preferencím toho obdarovávaného, a pak končí jako nějaké neupotřebené harampádí na půdách,“ upřesnil ekonom Lukáš Kovanda pro CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Nejdražší města k životu? Praha je mezi „skokany“ roku, o první příčku se dělí Asie a Evropa

Jeho kolega Petr Bartoň navíc dodal, že pokud se netrefíme přesně do toho, co obdarovaný chce dostat, tak mu vlastně předáme menší hodnotu, než nakolik on by si toho vážil. Ekonomové došli k výsledku, že když někomu dáme dárek, který nás stál zhruba tisíc korun, tak mu předáme hodnotu někde mezi 600 a 900 korunami.

To, že se na Vánoce plýtvá, vnímají kolem sebe nebo přímo u sebe doma i Češi. Týká se to především jídla, kdy vedle bramborového salátu končí v koších i třeba uzeniny nebo cukroví. „Na vánočním cukroví je ztráta zhruba 100 milionů korun na Českou republiku jako celek,“ konstatoval Kovanda.

V posledních letech se ale Češi snaží plýtvání omezovat. Pomáhá například přeprodej nebo dárky z druhé ruky. „Lidé mohou snáze než kdykoliv v minulosti nepotřebné zboží prodat, a ta ztráta nakonec nemusí být pro ekonomiku tak velká,“ popsal Kovanda.

Že by Češi za Vánoce letos utráceli kvůli krizi méně než dříve, ekonomové neočekávají. „Už z historie víme, že zvláště v dobách ne ekonomicky radostných si lidé chtěli udělat alespoň na Vánoce trochu dobře,“ uvedl Bartoň.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Lidi volí místo restaurace párty v garáži, tvrdí Kovanda. Apokalypsa se nekoná, míní Pohlreich

Tagy: