Nejdražší města k životu: Praha je mezi „skokany“ roku, o první příčku se dělí Asie a Evropa

Titul nejdražších měst světa si letos vysloužil Singapur a švýcarský Curych. Vyplynulo to z každoročního indexu životních nákladů, který zveřejňuje Economist Intelligence Unit (EIU). Zpráva byla zveřejněna s přízviskem „růst cen zpomaluje, ale ne dostatečně“. Průměrné životní náklady letos totiž vzrostly o 7,4 procenta. Do nejnákladnější TOP 10 se dostala celkem čtyři evropská města – ani jedním z nich však není Praha. Jak si česká metropole letos v nákladech na bydlení a život stála?

Podle každoročního celosvětového indexu životních nákladů, který zveřejňuje EIU a jenž má redakce CNN Prima NEWS k dispozici, vzrostly v roce 2023 průměrné životní náklady ve velkých světových městech o 7,4 %. Nejrychleji rostly ceny potravin. Ačkoliv je růst menší než v roce 2022, kdy činil 8,1 %, čísla zůstávají výrazně vyšší než historické trendy.

ČTĚTE TAKÉ: Ekonom o chudých Vánocích: Mnoho Čechů žije z ruky do pusy. Na dárky si ale nikdy nepůjčujte

Jak autoři indexu poznamenali, za zpomalením růstu cen stojí zejména „zotavování“ trhů po koronavirové pandemii a s ní spojenými restrikcemi. „Očekáváme, že inflace bude v roce 2024 nadále zpomalovat. Zpožděný dopad zvyšování úrokových sazeb začne ovlivňovat ekonomickou aktivitu a následně i spotřebitelskou poptávku,“ sdělila Upasana Duttová, vedoucí oddělení světových životních nákladů v EIU.

Navzdory těmto příznivým predikcím však může do hry vstoupit řada rizik, zejména pak ozbrojené konflikty nebo extrémní počasí. „Další eskalace izraelsko-hamáské války by zvýšila ceny energií, zatímco větší než očekávaný dopad jevu El Niño by ještě více zdražil potraviny,“ dodala Duttová.

Nejdražší města

Do letošního průzkumu bylo zahrnuto 173 velkých světových měst. Výjimku tvořila dvě města: ukrajinský Kyjev, který nebyl v roce 2022 do indexu zařazen kvůli konfliktu s Ruskem, a venezuelský Caracas, kde ceny od roku 2022 vzrostly o 450 procent.

Která města se umístila v TOP 10?

Město Pořadí v roce 2023
Singapur (Singapur) 1.
Curych (Švýcarsko) 1.
Ženeva (Švýcarsko) 3.
New York (USA) 3.
Hongkong (Hongkong) 5.
Los Angeles (USA) 6.
Paříž (Francie) 7.
Kodaň (Dánsko) 8.
Tel Aviv (Izrael) 8.
San Francisco (USA) 10.

Již podeváté si za posledních jedenáct let přízvisko nejdražšího města na světě vysloužil Singapur. O první příčku se letos dělí se švýcarským Curychem, který z loňského 6. místa poskočil zejména kvůli silnému švýcarskému franku, vysokým cenám potravin, zboží pro domácnost a rekreaci. V Singapuru pak byla zaznamenána drahá doprava a oblečení, uvádí CNN.

Dělenou třetí pozici obsadil americký New York, kde podle indexu ceny vzrostly o 1,9 %, se švýcarskou Ženevou. Hongkong, druhá asijská destinace v první desítce, se umístil na pátém místě, Los Angeles na šestém a Paříž na sedmém.

Izraelský Tel Aviv se dělí o osmé místo s dánskou Kodaní. Je ale třeba poznamenat, že průzkum byl proveden před říjnovým vypuknutím izraelsko-hamáského konfliktu. TOP 10 uzavírá San Francisco, poslední ze tří amerických měst v první desítce.

Jak z průzkumu vyplynulo, do nejdražších deseti měst světa se zapsala hned čtyři města západní Evropy. Jejich růst v žebříčku zavinil zejména růst cen v oblasti potravin, oblečení, osobní péče a posilování eura.

Skokani roku

Autoři indexu prezentovali i města, která si v tabulce oproti roku 2022 nejvíce „polepšila“. Mezi ně patří i česká metropole:

Město Pořadí v roce 2023 Posun od roku 2022
Santiago de Querétaro (Mexiko) 51. o 48 příček
San José (Kostarika) 70. o 38 příček
Berlín (Německo) 42. o 31 příček
Manchester (Velká Británie) 42. o 31. příček
Praha (Česká republika) 82. o 31. příček

Naopak největší propad v žebříčku zaznamenala ruská, čínská, africká a japonská města. O 105 pozic, na 142. místo, se propadla ruská Moskva, Petrohrad se propadl o 74 míst – na 147. pozici. Důvodem je zejména to, že od ruské invaze na Ukrajinu v únoru 2022 výrazně poklesla hodnota rublu.

Nejlevnějším městem světa zůstává syrský Damašek. Íránský Teherán a libyjský Tripolis se rovněž nacházejí blízko dna žebříčku: 172., resp. 171. místo.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Obchodníci otáčí a zlevní. Kontrolám na možný kartel by se ale vyhnout neměli, míní experti

Náklady na komunální služby, provoz domácnosti a tabák byly nejvyšší ve městech USA, zatímco západoevropská města patřila k nejdražším, pokud jde o rekreaci, dopravu a potřeby pro domácnost. Potraviny a alkohol byly podle průzkumu nejdražší v asijských městech.

Tagy: