Každý Čech vyhodí ročně 37 kilogramů jídla, nejčastěji prošlé potraviny a zbytky
Nejčastějším důvodem plýtvání jídlem je, že se potravina zkazila, často jdou do koše odkrojky i zbytky jídla, vyplývá z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Podle Ley Kubíčkové z Mendelovy univerzity domácnosti nemají přesnou představu o svém hospodaření se surovinami a výrobky. Dotázané domácnosti uvedly, že ročně vyhodí 12 kilogramů potravin, skutečnost ukazuje přitom na zhruba trojnásobných 37 kilogramů.
Plýtvání s jídlem: Nejčastěji v koši končí ovoce, zelenina a balené pečivo
Nejčastěji lidé vyhazují do popelnic ovoce a zeleninu. Mezi další potraviny, které pravidelně končí na třídicích linkách, patří například balené pečivo. Ukázal to výzkum Mendelovy univerzity v Brně, který začal loni a při kterém vědci sledovali, jak se zachází s jídlem ve více než devíti stovkách domácností.