Vánoční cukroví zdraží, na vině jsou ceny surovin. Ekonomové radí, kdy na pečení nakoupit

Cukroví podraží.

Cukroví bude letos dražší

Cukroví o nadcházejících Vánocích zřejmě podraží. Na vině je zejména nárůst cen surovin. Kilogram cukroví od cukrářů může dokonce atakovat hranici jednoho tisíce korun. Hospodyňkám ekonomové radí před zahájením domácího pečení vyčkat na slevové akce v řetězcích koncem listopadu.

Již ve druhé polovině října se začínají cukrářům plnit objednávkové listy. I přes nárůst cen surovin se budou snažit držet ceny na loňské úrovni. Cena za kilogram sladkého potěšení může vyjít odhadem v rozmezí 600 až tisíc korun. „Minulý rok jsme měli cenu kolem 600 korun, tento rok se budeme snažit do 650 korun za kilo cukroví,“ uvedl pro CNN Prima NEWS cukrář Josef Šarman.

ČTĚTE DÁLE: Chronický stres ničí nejen duši, ale i tělo. Jak poznat, že jím trpíte, a co je spouštěčem?

Vybrané suroviny za uplynulých dvanáct měsíců totiž znatelně zdražily. Například cena jednoho kilogramu másla se oproti loňskému roku zvedla o více než sedmdesát korun. Stoupla také cena kakaa. Naproti tomu statistiky zaznamenaly pokles cen mouky, cukru a vajec. Celkem letos zaplatíme za kilogram cukroví v průměru o sedmdesát korun více.

Podle ekonoma Pavla Peterky drobné zdražení spotřebitele od vánočních zvyků neodradí. „Lidé budou péct vánoční cukroví, tak jak jsou zvyklí,“ míní. „Raději ušetří jinde, než aby šetřili na oslavách vánočních svátků,“ dodal.

Oslovené respondenty nárůst cen surovin rozladil. Vánočního cukroví se přesto nevzdají. „Určitě budu péct, ale udělám toho méně,“ uvedla jedna z dotázaných žen. „Samozřejmě budu péct, ty ceny ale jsou docela brutální,“ dodala další z oslovených.

Pokud si plánujete upéct cukroví sami, ekonomové radí počkat na konec listopadu. V té době by mohly v obchodních řetězcích přijít slevové akce.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pozor na falešný med. Testy neprošla polovina vzorků, jak poznat ošizený šmejd?

Tagy:
Vánoce ceny ekonomika CNN Prima NEWS ekonom vánoční cukroví makroekonomie produkty a služby ekonomika, obchod a finance spotřební zboží nápoje a potraviny