Pozor na falešný med. Testy neprošla polovina vzorků, jak poznat ošizený šmejd?

Experti radí zkontrolovat sklenici s medem na světle.

Falšovaný med

Med zůstává jednou z nejčastěji falšovaných potravin na světě. Svaz včelařů i kontroloři České obchodní inspekce radí při nákupu dávat pozor. Posledními testy neprošla celá polovina vzorků. Zkušený včelař radí sklenici medu zvednout proti světlu.

„Dolní polovina začíná krystalizovat a vypadá jako krystalický cukr. Horní polovina je pak tekutá,“ prozradil včelař Zdeněk Šiman, který se včelám a výrobě medu věnuje již desítky let. „Ten med se falšuje různými sirupy. Používá se třeba rýžový, kukuřičný nebo bramborový,“ popsal Šiman.

ČTĚTE DÁLE: Chronický stres ničí nejen duši, ale i tělo. Jak poznat, že jím trpíte, a co je spouštěčem?

Podle údajů České potravinářské inspekce za minulý i letošní rok je zřejmé, že každý druhý zkontrolovaný med byl nějak šizený. „Naše zjištění je takové, že med patří k jedné z nejproblematičtějších komodit,“ uvedl pro CNN Prima NEWS tiskový mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. „Každoročně zachytíme něco mezi 30 až 50 procenty zhodnocených vzorků s nevyhovujícími parametry,“ dodal.

„Ono to vypadá jako med, voní to jako med i chutná jako med, ale vůbec to nemusí být med,“ upozornila předsedkyně Svazu včelařů Jarmila Machová. Kvalitní med je většinou husté konzistence a sotva se odlepí od lžičky. Podle odborníků není důvod obávat se ani zkrystalizovaného medu. Stačí ho jen trochu zahřát.

Na kvalitu dbají i oslovení zákazníci. „Já mám od včelaře,“ uvedl jeden z respondentů. Další pak jakost odhaduje podle barvy a tekutosti sladké pochutiny.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kopání děr pro rakve je jako posilovna, říká hrobník. Prozradil, kolik pobírá plat na hřbitově

Tagy:
hobby včelař CNN Prima NEWS med volný čas sirup Pavel Kopřiva životní styl a volný čas