Vánoční nákupy by lidé neměli odkládat. Nabídka nebude pestrá jako v předešlých letech

Předvánoční přípravy

Do kdy objednat dárky?

Do Štědrého dne zbývá ještě 47 dní, přesto obchodníci z eshopů vyzývají, aby lidé vánoční dárky objednali radši hned teď. Jinak by se mohlo stát, že nabídka nebude tak pestrá, jak byli zvyklí v předešlých letech. Kvůli oblibě Čechů nakupovat přes internet posílí rozvoz balíků třeba i Česká pošta.

Už začátkem listopadu se ukazuje, že část lidí Vánoce rozhodně nechce podcenit. „Už máme nakoupeno, bojím se, že to bude znova zavřený,“ řekl v anketě CNN Prima NEWS jeden z dotazovaných. „V dnešní době nakupuju už jen na internetu tak 14 dní s předstihem,“ popsal další. „Z Číny tak minimálně dva měsíce a jinak si radši ty obchody oběhnu, než bych to kupoval přes eshopy,“ uvedl další z oslovených.

Eshopy sice hlásí, že mají plné sklady, nakupovat přes internet by ale lidé prý měli začít ideálně hned teď. „Letos zákazníkům nedoporučujeme nechávat nákupy na poslední chvíli, protože vzhledem k situaci na globálních trzích se tím můžou vyhnout tomu, že to nejžádanější zboží už nebude dostupné,“ zdůraznila mluvčí Alza.cz Daniela Chovancová.

„Na našich číslech vidíme, že se Češi na letošní Vánoce už začali připravovat. A v některých kategoriích jsme zájem zaznamenali i výrazně dříve než v předchozích letech. Například prodej hraček u nás jen v září vzrostl o meziročně 50 procent,“ sdělila mluvčí Mall Group Pavla Hobíková.

V prosinci posílí tradičně rozvoz balíků i Česká pošta. Její vedení očekává, že Češi budou stejně jako loni více nakupovat na internetu.

„Nejedná se o klasické Vánoce, jsou doplněny covidovou situací, kdy si lidé nejsou jistí, jestli kamenné prodejny budou, nebo nebudou otevřené, proto radši nakupují přes internet, a to se samozřejmě projevuje i ve zvýšeném množství převáženého zboží,“ vysvětlil mluvčí České pošty Matyáš VitíkPošta každopádně předpokládá, že poslední den pro dodání do Vánoc bude znovu kolem 18. prosince.

Tagy: