Vánoční otevírací doba PŘEHLEDNĚ: Kde nakoupíte ještě před štědrovečerní hostinou?

Nakoupit si někde stihnete ještě i na Štědrý den.

Otevírací doba o Vánocích

Otevírací doba jednotlivých obchodů se v období vánočních svátků rok od roku liší. Redakce CNN Prima NEWS pro vás připravila přehled řetězců, u nichž si nakoupíte i na Štědrý den.

Zákon o prodejní době v maloobchodě přijatý v červnu 2016 stanovil, že v prosinci jsou celkem tři dny, kdy je otvírací doba obchodů s prodejní plochou nad 200 metrů čtverečních regulována. Jde o Štědrý den, první svátek vánoční (Boží hod) 25. prosince a druhý svátek vánoční (na Štěpána) 26. prosince. K nim je třeba přičíst i 1. leden, tedy Nový rok.

ČTĚTE TAKÉ: Svetr? Ne, díky. Průzkum odhalil, se kterými vánočními dárky u svých nejbližších nezabodujete

Na Štědrý den mohou mít všichni obchodníci otevřeno jen dopoledne – do 12 hodin. Oba následující vánoční svátky, tedy 25. a 26. prosince, musí mít zavřeno. Stejně tak na Nový rok, přičemž otvírací dobu na poslední den v roce zákon nijak nereguluje.

Delší otevírací doba před svátky

Poslední dny před nejoblíbenějšími svátky v roce jsou pro řadu domácností hektické. K nákupům dárků se přidává shon spojený s pořízením ingrediencí na pečení cukroví, výrobu domácích likérů a přípravou nejen štědrovečerní hostiny.

Právě z toho důvodu se některé obchodní řetězce rozhodly běžnou otevírací dobu dny před Štědrým dnem prodloužit. Například prodejny řetězce Penny Market, které mají standardní otevírací dobu do 20:00 měly od čtvrtka 14. prosince otevřeno do 21:00.

Přehled vánoční otvírací doby vybraných obchodů

Obchod 24. prosince 25.–26. prosince 31. prosince 1. ledna
Albert do 11:45 (12:00) zavřeno do 18:00* zavřeno
Billa do 11:45 zavřeno (až na výjimky) do 17:00 (až na výjimky) zavřeno (s výjimkou letiště)
Globus do 11:45 zavřeno od 7:00 do 18:00 zavřeno
Kaufland do 11:45 zavřeno do 18:00 zavřeno
Lidl do 11:30 zavřeno do 17:00 zavřeno
Penny zavřeno zavřeno do 17:00 zavřeno
Tesco do 11:45 zavřeno do 18:00 zavřeno

*Některé obchody mohou zavírat dříve. Seznam míst, která se pro zákazníky uzavřou před výše uvedeným časem, je uveden na stránkách obchodního řetězce.

Z tabulky vyplývá, že takřka všechny obchodní řetězce mají na Štědrý den zkrácenou dobu do zákonem stanovené lhůty. Výjimkou jsou obchody prodejce Penny Market, který již tradičně dává svým zaměstnancům na 24. prosince volno.

„Je to benefit, který našim zaměstnancům poskytujeme už několik let. Uvědomujeme si, jak náročné období mají za sebou, a naší prioritou je, aby mohli strávit tento výjimečný sváteční čas se svými nejbližšími. Nechceme, aby se museli zabývat pracovními povinnostmi,“ vysvětlil Radek Hovorka, jednatel společnosti odpovědný za lidské zdroje.

Na jaké obchody se omezení nevztahuje?

  • prodejny na vlakových či autobusovích nádražích a letištích
  • prodejny ve zdravotnictkých zařízeních včetně lékáren
  • prodejny menší než 200 metrů čtverečních (například večerky)
  • velkoobchody
  • benzinové pumpy

Ačkoliv se zákon na výše zmíněné obchody nevztahuje, je vždy lepší zkontrolovat si otevírací dobu dané prodejny, do níž se chystáte, na internetu či na stránkách prodejce. Je totiž možné, že si obchodník otevírací dobu upraví tak, aby i jeho zaměstnanci trávili svátky doma se svým nejbližšími.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: V obchodech jsme pod tlakem emocí. Vánoční dárky tam raději nekupujte, radí odbornice

Pokud by některý obchodník zákaz nerespektoval, může ho to vyjít draho. Stát pro „odbojné“ prodejce přichystal sankce až do výše jednoho milionu korun, při opakovaném porušení zákazu hrozí pokuta až pět milionů.

Tagy: