Svetr? Ne, díky. Průzkum odhalil, se kterými vánočními dárky u svých nejbližších nezabodujete

Zklamání z vánočních dárků, ilustrační snímek

Nechtěné vánoční dárky

Stále nevíte, co dát svým nejbližším pod stromeček? Dejte si pozor na svíčky, svetry či hrnečky – nepatří mezi nejoblíbenější dárky a většina obdarovaných je radši mlčky přejde, než aby dala najevo zklamání. Alespoň to tvrdí průzkum mezi Čechy, kteří se podělili o své zkušenosti z loňských vánočních svátků. Téměř polovina lidí přiznala, že nechtěné dárky radši schovala, čtvrtina dotazovaných je pak věnovala někomu jinému. Zlomek respondentů některé předměty dokonce zkoušel vracet do obchodu nebo předat charitě.

Většina dotazovaných v průzkumu, který zpracovala agentura Behavio pro portál Slevomat, dostala tzv. měkké dárky, čímž se myslí především oblečení či módní doplňky. Polovina Čechů se také dočkala tvrdých dárků, tedy elektroniky, knížek nebo také sběratelských předmětů.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kde v Česku najdete nejzajímavější vánoční trhy? Okouzlí prostředím i programem, podívejte se na mapu

Pozadu není ani prostá peněžní hotovost, tu obdržela více než třetina respondentů. Pětina se mohla radovat také z voucherů a poukazů, 15 procent lidí zase z ručně vyrobených dárků. Desetina dotazovaných našla pod stromečkem finanční poukazy.

Ne všem ale udělaly vánoční dárky radost. Rovných 30 procent Čechů v průzkumu uvedlo, že loni dostalo alespoň jednu věc, kterou nechtěli. Nejméně spokojenou věkovou kategorií byli především lidé mezi 25 a 34 lety. Největší zklamání plynulo z měkkých dárků – na tom se shodla třetina respondentů. Tvrdé dárky si nepochvalovalo 17 procent lidí, šest procent neocenilo zase finanční hotovost.

Z čeho byli obdarovaní nejčastěji zklamaní? Do hitparády nepříliš chtěných předmětů se dostaly přípravky do koupele, legrační předměty, parfémy, svetry či domácí potřeby a vybavení. Nezabodovaly ani svíčky, hrnečky, spreje či ponožky.

Předstíraná radost? Běžný jev

Většina lidí ale nechtěný dárek přejde. Více než polovina dotazovaných situaci přešla, jako by se nic nestalo. Podle průzkumu jde o oblíbenou strategii u kategorie mezi 25 a 34 lety a vysokoškolsky vzdělaných. 40 procent rovnou předstíralo radost. Okolo šesti procent odvážných se nebálo dát najevo zklamání z dárku.

Co ale potom s nechtěnými předměty? Většina respondentů zvolila poměrně jednoduché řešení – zkrátka dárek schovala před zraky všech. Čtvrtina využila nově nabytého statku a předala dárek někomu jinému, čímž možná rozšířila okruh zklamaných lidí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Odstartovaly vánoční trhy. Kolik zaplatíte na svařák, grog či trdelník? To se vydali zjistit reportéři CNN Prima NEWS

Zlomek obdarovaných se pak snaží předmětů zbavit všelijak – vyhozením do koše, vrácením darujícímu či do obchodu nebo samaritánským věnováním charitě.

Poradit se dopředu o dárcích? Některým to nevadí

Určitou roli ve svátečním zklamání mohla sehrát cena. Téměř 60 procent dárků, které nezabodovaly, stály do 500 korun. Pětina lidí nebyla spokojena ani s předměty v hodnotě do tisíce korun. Jak ale ukazuje výsledek šetření, nedá se zavděčit všem, ani těmi nejdražšími dárky – dvě procenta dotazovaných nepotěšilo ani překvapení v hodnotě nad 10 tisíc korun.

Jak předejít možnému vánočnímu fiasku? Více než polovině dotazovaným nevadí, když si dárci nechají poradit, co mají koupit za dárek pod stromeček. Jen 15 procent by chtělo uchovat moment překvapení a 29 procentům respondentů je to ve výsledku jedno.

Tak až vyrazíte do obchodu pro další hrneček nebo svetr…

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Kolik Češi utratí za pohodové svátky? Podívejte se na reportáž, jak hluboko se musí během Vánoc sáhnout do kapes.

Tagy: