Vánoční trhy na Staroměstském náměstí ozdobí smrk z Jizerek. Rozsvítit by se mohl v sobotu

Vánoční strom pro Prahu

Vánoční trhy na Staroměstském náměstí v Praze ozdobí smrk z Jizerských hor. Strom, který bude po úpravě měřit 21,5 metru, vyrostl na soukromé zahradě v Dolní Černé Studnici na Jablonecku ve špatně přístupném místě. Jeho nedělnímu kácení tak předcházela náročná několikadenní příprava, při které musela dodavatelská firma rozebrat některé okolní ploty a vybudovat provizorní zpevněnou cestu, aby se rozměrný tahač ke stromu vůbec dostal.

Dvacet metrů vysoký smrk z Dolní Černé Studnice na Jablonecku ozdobí už příští neděli  Staroměstské náměstí. V neděli ho na zahradě Evy Kozderkové uřízl dřevorubec Jiří Vorlíček, mistr republiky v práci s motorovou pilou. „Máme ten strom moc rádi, ale v poslední době už jsme z něj měli strach. Navíc začíná narušovat svými kořeny silnici kolem našeho domu, takže jsme už řešili, jak ho pokácet. Na jaře jsme slyšeli výzvu v rádiu, že se hledá strom pro Prahu, tak jsme to zkusili a oni ho opravdu vybrali,“ usmívala se majitelka domu, která se na Dolní Černou Studnici přestěhovala před více než 20 lety z blízkého Jablonce nad Nisou.

Krásný, zdravý, jasný favorit

„Mám radost, že ještě poslouží, navíc ho uříznou vcelku. Kdybychom ho káceli my a museli ho rozřezat na kusy, to by mě asi bolelo víc,“ loučila se v rohu zahrady se smrkem majitelka domu. Podle organizátorů vánočních trhů na Staroměstském náměstí strom bude užitečný i po skončení trhů, na větvích si pochutnají sloni v pražské zoo, z kmene bude vyroben nábytek pro domovy seniorů.

Praha svůj vánoční strom nakonec vybírala z 35 smrků, které postoupily do finálního kola „soutěže“. Ten z Jablonecka nakonec zaujal svým pravidelným tvarem a výjimečnou košatostí. „Od začátku to byl jasný favorit, je krásně rovný, zdravý, má husté větve, prozradil Petr Hozák, který měl výběr na starosti.

Strom teď putuje do deponie nedaleko Prahy, na Staroměstské náměstí ho přivezou v noci z pondělí na úterý. Slavnostně rozsvítit by se měl příští sobotu v 17 hodin. Jisté to ale ještě není. „Definitivní rozhodnutí, kdy se strom rozsvítí a za jakých podmínek, ještě nepadlo,“ uvedl Martin Drozd z  Technologií hlavního města Prahy. Podle něj bude záležet na aktuálních protikoronavirových opatřeních.

Tagy:
strom kácení stromů Vánoce smrk Staroměstské náměstí Jizerské hory Jablonecko Praha Staroměstské náměstí vánoční strom vánoční trhy ZOO Praha Dolní Černá Studnice okres Jablonec nad Nisou Jiří Vorlíček