Večírek ministerstva v době střelby? Ukončili jsme ho předčasně, brání se Jurečkův resort

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Měl Jurečka zrušit vánoční veřírek?

V den, kdy došlo k tragické střelbě na pražské Filozofické fakultě, mělo ministerstvo práce a sociálních věcí naplánovaný vánoční večírek. Podle resortu se lidé začali scházet ještě dříve, než na povrch vytanuly první kusé informace o útoku, informoval web iDNES.cz. Večírek měl pokračovat do večerních hodin, než ministr Marian Jurečka (KDU-ČSL) odjel na mimořádné jednání vlády. Tím se akce předčasně rozpustila. „Zúčastnilo se jí několik set lidí. Nemohu potvrdit ani vyvrátit, zda byl pan ministr mezi zaměstnanci po celou dobu,“ uvedla redakci CNN Prima NEWS mluvčí resortu Kateřina Procházková.

Vánoční večírek coby poděkování za celoroční práci zaměstnancům ministerstva byl domluvený několik měsíců dopředu. Nikdo nemohl tušit, že připadne na den, který se do české historie zapíše s tragickým podtextem. Podle Procházkové navíc začal už v 15:00, chvíli předtím se na místo začali scházet lidé. První informace o střelbě na půdě filozofické fakultě pak začaly přicházet záhy.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Fakultu rituálně očistíme od zla. Krizový štáb Univerzity Karlovy řešil zvýšení bezpečnosti

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka se k tragédii vyjádřil později odpoledne, večírku se zúčastnil. Večer pak odešel, aby se zúčastnil mimořádného jednání vlády k tragickému útoku. Zda byl na oslavě od samého začátku, není jasné.

„Celé akce se zúčastnilo několik set lidí a pan ministr se chtěl věnovat co největšímu počtu z nich. Omlouvám se, ale kvůli tomu neumím potvrdit ani vyvrátit, zda byl mezi zaměstnanci po celou dobu,“ napsala redakci CNN Prima NEWS mluvčí resortu Kateřina Procházková.

Právě se začátkem jednání kabinetu mělo být vánoční setkání ukončeno a lidé se začali rozcházet domů ze sídla MPSV, kde se večírek odehrával.

Podle zjištění deníku MF DNES stál 400 tisíc korun. „Takové setkání je dobrým zvykem v každé zdravé organizaci. Rozpočet akce zůstal na nejnižší možné úrovni,“ uvedl již dříve mluvčí resortu Jakub Augusta. Ministerstvo rovněž zdůraznilo, že se večírek konal coby poděkování zaměstnancům, kteří měli za sebou náročný rok.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Rektoři Univerzity Karlovy promluvili o důsledcích střelby na filozofické fakultě. Poslechněte si jejich slova v reportáži níže.

Tagy:
Marian Jurečka střelba večírek Ministerstvo práce a sociálních věcí Univerzita Karlova ministři vláda vláda Petra Fialy ministr práce a sociálních věcí Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky vánoční večírek