Fakultu rituálně očistíme od zla. Krizový štáb Univerzity Karlovy řešil zvýšení bezpečnosti

FF UK zůstává zavřená na místě jsou stále policisté.

Rituální očištění budovy Filozofické fakulty

Také ve čtvrtek jednal ústřední krizový štáb Univerzity Karlovy v souvislosti se střelbou na Filozofické fakultě. Podle jeho vedoucího Otomara Slámy se hovořilo nejen o opravě poškozené budovy, ale rovněž i o rituálním očištění od zla, jež by měly přinést společenské akce před samotným objektem. Ten bude uzavřen nejméně do konce ledna. První informace ohledně zvýšení bezpečnosti budou oznámeny 4. ledna na tiskové konferenci.

„Řešili jsme celou řadu bodů. Mezi nimi například plán na znovuotevření fakulty, přípravy studentstva a znovuožití celé budovy, co se týče nejen technických oprav, ale i pocitu bezpečí pro zaměstnance i studenty,“ popsal redakci CNN Prima NEWS Sláma.

K TÉMATU: Masakr v Praze zasáhl celou společnost. Na studenty má značný dopad, shodují se rektoři

Budova bude uzavřena po celý leden. Vedení fakulty však plánuje řadu akcí, které budou probíhat v prostoru náměstí Jana Palacha a blízkém okolí. „Měly by objekt rituálně očistit. To zlé by se mělo dostat pryč,“ uvedl Sláma s tím, že budova se bude tematicky rozsvěcovat. Na setkáních by se mělo pracovat s vůněmi i zvuky. „Všechny aktivity budou zavčas oznámeny,“ doplnil.

Jako první by se 4. ledna 2024 od 10:00 mělo na rektorátu UK konat představení plánu na znovuotevření fakulty. Nejvíce zasaženo střelbou bylo čtvrté patro. Návrat do kabinetů a učeben by tak mohl být pro mnohé značně složitý. Jednou z možností, jak tuto nepříjemnou situaci vyřešit, by byla změna celkových dispozic nejvyššího poschodí.

„Prozatím sbíráme informace od zahraničních škol, které zasáhla podobná tragédie. V současné době probíhají na fakultě opravy. Jak se naloží s nejpoznamenanějšími místnostmi, teprve budeme řešit,“ ozřejmil člen kolegia rektorky.

Možnosti, jak zabezpečit univerzitu, jsou stále předmětem jednání. První informace budou oznámeny 4. ledna na tiskové konferenci. „Již nyní ale mohu sdělit, že jednáme o jednotlivých aspektech zvýšení bezpečnosti na univerzitách. Cílem je, aby se naši zaměstnanci a studenti mohli zařadit co nejdříve do běžného provozu a neměli pocit ohrožení,“ doplnil Sláma.

Návrat na fakultu bude trvat týdny

„Návrat akademického života do běžného provozu bude trvat v řádech týdnů. Výuku a následné zkouškové období teprve nahradíme,“ potvrdila pro CNN Prima NEWS rektorka Milena Králíčková. Ocenila mimo jiné nabídku děkanů jiných fakult k propůjčení prostorů.

Zavedení bezpečnostních rámů by podle Králíčkové nebylo vždy nejlepším a nejvhodnějším řešením. „Ta otázka je velmi složitá. Budeme se tomu však intenzivně věnovat, a to ve spolupráci s mnoha odborníky na tuto problematiku," ozřejmila.

Psychologickou pomoc již podle ní využily stovky zasažených lidí. „Podpora bude fungovat v nadcházejících týdnech i měsících. Je možné se tak kdykoliv obrátit na fakultní či centrální kontakty při našem hlavním pracovišti UK Point,“ zdůraznila rektorka.

Höschl: Vrátit se do běžného provozu je nezbytné

Pomoc zasaženým střelbou v Praze

Organizace In Iustitia spustila krizovou linku pro přeživší, svědky a blízké obětí střelby. S odborníky se můžete spojit na čísle +420 773 177 636. Do obsluhy tísňové linky na pomoc potřebným jsou zapojeni také krizoví interventi z Českého červeného kříže. S odborníky se můžete spojit na čísle +420 974 823 158. Obrátit se můžete také na kterékoliv vzniklé linky pomociNa pomoc zasaženým střelbou vzniklo také několik sbírek.

Psychiatr Cyril Höschl vnímá podobné společné akce pro vyrovnání se s tragédií jako nezbytné. „Projevy solidarity, uspořádání meetingů či koncertů nebo třeba iniciování sbírek jsou opatření, která mají nejen praktický, ale i značně psychologický význam. Patří k mechanismům, které společnost uzdravují a stmelují,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS.

Návrat na semináře a přednášky bude podle psychiatra obtížnější zvláště pro ty, kteří se nacházeli v bezprostřední blízkosti střelby a vyvázli. „Nepříjemný zážitek se často vrací s původní emocí z oné hrůzy, což může narušovat spánek a vést k depresím. Hlavním příznakem posttraumatické stresové poruchy je opětovné znovuprožívání,“ vysvětlil a rovněž zdůraznil, že by lidé neměli v případě dlouhotrvajících symptomů otálet s návštěvou odborníků.

Návrat do běžného provozu by se však podle Höschla neměl odkládat. „Součástí adaptace po podobných událostech je nastolení původních podmínek. Rozhodnutí nezrušit semestr či zkouškové období je jen dobře,“ pronesl ve vysílání CNN Prima NEWS.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Většina zraněných při střelbě ve škole zůstává v nemocnici. Lékař poukázal na vliv psychiky

Tagy:
střelba vysoká škola Cyril Höschl krizový štáb Univerzita Karlova oprava Otomar Sláma rektorka učebna Milena Králíčková patro Filozofická fakulta Univerzity Karlovy filozofická fakulta očištění UK Point psychologická pomoc