Váš Deštník proti drahotě je děravý. Pomáháte jen na papíře, sepsula Schillerová Stanjuru

Alena Schillerová (ANO)

PARTIE Terezie Tománkové 22.5.2022

Vládní Deštník proti drahotě nepředstavuje faktickou pomoc lidem, kteří se potýkají s dopady dvouciferné inflace. „O celé řadě opatření vaše vláda jen mluví. Kde máte podporu rodin? Je to jen politická deklarace,“ řekla v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS bývalá ministryně financí a šéfka poslanců ANO Alena Schillerová.

„Vláda nenechá nikoho upadnout do chudoby. Zvedli jsme životní a existenční minimum, zavedli jsme opatření pro střední třídu v podobě pomoci rodinám s dětmi, zavedeme balíček, který pomůže hendikepovaným. Nemůžeme dělat opatření plošná, to by jen inflaci zvyšovalo,“ řekl Zbyněk Stanjura. Ministr financí rovněž uvedl, že vláda chystá opatření proti růstu cen energií. Připomněl ale, že každé dočasné opatření jen odsune růst cen na pozdější dobu.

„O celé řadě opatření vláda jen mluví. Její deštník jsem nazvala děravý deštník. Kde máme podporu rodin? Nevidím žádný návrh, je to jen politická deklarace. Byla jsem na Moravě, byli tam i Opaváci a říkali, jak žijí. Zajděte za nimi,“ oponovala Alena Schillerová s tím, že vládní pomoc s dopady inflace zůstává jen na papíře.

Zbyněk Stanjura však stále setrvával na svém a odmítl, aby vláda zvyšovala své výdaje podle toho, jak doporučuje opoziční hnutí ANO. „Snižovat rozpočtové schodky dokonce doporučuje nově jmenovaný guvernér České národní banky, kterého vítáte,“ řekl Stanjura směrem k Schillerové v Partii.

Vládní Deštník proti drahotě zahrnuje několik opatření, kterými chce Fialův kabinet zmírnit dopady zdražování na české domácnosti. Patří k nim například valorizace důchodů, jednorázový příspěvek rodin s dětmi nebo další zvyšování slev na daních z příjmů. Vláda sama vyčísluje opatření na 100 miliard korun.

Tagy: