Odbory vytváří dusnou atmosféru, Středulovy ambice mohou nabourat ekonomiku, tvrdí ekonom

Štěpán Křeček

Co na to vaše peněženka 18.5.2022

Česko čelí největšímu zdražování od devadesátých let. Inflace by však v budoucnu mohla vystoupat ještě výš. Na tom se ve vysílání CNN Prima NEWS shodli předsedkyně Národní rozpočtové rady Eva Zamrazilová a ekonom Štěpán Křeček. Oba také varovali před nátlaky na vládu, aby inflaci ještě přiživovala. Křeček zkritizoval i šéfa odborů Josefa Středulu.

Meziroční inflace v dubnu stoupla na 14,2 procenta z březnových 12,7 procenta a dostala se na nejvyšší úroveň od prosince 1993. Toto číslo řadí Českou republiku na nejvyšší příčky i v rámci Evropské unie. Podle člena poradního týmu premiéra Petra Fialy (ODS) Štěpána Křečka však inflace ještě není na svém vrcholu a bude dál stoupat.

„Kromě faktoru Putin za to můžou další dvě P – pandemie a populismus. To vytvořilo podhoubí, na kterém současná inflace stojí. Může vystoupat až na úroveň Litvy nebo Estonska. Doufám, že nebude začínat dvojkou,“ zmínil Křeček své obavy v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS.

Estonsko a Litva jsou jedinými členskými státy Evropské unie, které trpí ještě větší inflací než Česko. V Estonsku v dubnu stoupla na 19,1 procenta, v Litvě na 16,6. „Když dáte lidem peníze za nevyrobenou práci, jsou to inflační peníze, které nevytvořily reálnou protihodnotu. Inflační podhoubí u nás bylo rozsáhlé, Putinova agrese padla na úrodnou půdu,“ konstatovala Eva Zamrazilová.

Odbory vytváří dusnou atmosféru

Ta také varovala skupiny, které tlačí na vládu či zaměstnavatele, aby v rámci kompenzací souvisejících s růstem cen inflaci ještě přiživovali. „Jestli zaměstnanci budou mít pocit vítězství, že zaměstnavatele donutili k zvýšení mezd – kvůli inflaci, ne kvůli výkonu – je to krátkozraké. Pocit vítězství může vydržet jen do doby, kdy zaměstnavatel nevydrží inflační tlaky v podobě energií a podobně. Zaměstnanec pak za dva či tři roky může přijít o místo,“ varovala.

Křeček v souvislosti s proinflačními tlaky kritizoval předsedu Českomoravské konfederace odborových svazů ČMKOS Josefa Středulu. „Odbory vytváří velice dusnou atmosféru, i když se jim částečně vychází vstříc. Vzhledem k osobním ambicím pana Středuly si stejně myslím, že lidé půjdou do ulic. Středula si tam nasbírá podpisy a udělá kampaň zadarmo. Ambice jednoho člověka můžou nabourat naši ekonomiku,“ řekl.

Křeček tím narážel na prezidentskou kandidaturu, kterou šéf odborů ohlásil na začátku května. Středula nebude hledat podporu u poslanců či senátorů, chce tedy získat 50 tisíc podpisů od běžných lidí, aby jeho kandidatura na Hrad byla legitimní.

Tagy: