Váš příběh je oceňován nejen v Česku, gratuloval Fiala baseballistům. Proběhla i výměna darů

O tom, že Češi umí dobře hrát i baseball, se v tuzemsku nikdy příliš nemluvilo. Po nedávné úspěšné reprezentaci na World Baseball Clasic v Japonsku se ale vše mění – a ve čtvrtek národní tým přijal i předseda vlády Petr Fiala (ODS). Při premiérovém startu na prestižním turnaji za účasti profesionálů ze zámořské ligy MLB vybojovali Češi v Tokiu čtvrté místo ve skupině, čímž se kvalifikovali na další ročník soutěže. „Dokázali jste něco, co si opravdu zaslouží poděkování a pozornost,“ řekl Fiala baseballistům.

Hasič, finanční analytik, učitel, správce hřiště. Amatéři proti profesionálům. To je český baseball proti tomu světovému. A Češi v Japonsku na World Baseball Classic předvedli, že se dokážou měřit s kýmkoli. A to ocenil i český premiér Petr Fiala.

„Baseball u nás určitě nepatří mezi nejrozšířenější sporty. Nemáme tu tak silnou tradici ani takové zázemí jako v jiných sportech, jako je třeba hokej, fotbal nebo tenis. Vy jste ale dokázali něco, co si opravdu zaslouží poděkování a pozornost,“ řekl Fiala baseballistům.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Co máme těm hvězdám říct? žasli baseballisté. Hrdinové popsali bláznivé zážitky z Japonska

Reprezentantům předal pamětní listy a lvíčka do klopy. „Tímto úspěchem jste na sebe upozornili světovou baseballovou komunitu, fanoušky z mnoha zemí a váš příběh je určitě oceňován nejenom v České republice. Udělali jste hodně pro propagaci tohoto sportu u nás a jsem si jist, že to povede i k tomu, že baseball teď bude lákat nové diváky a snad i novou generaci,“ uvedl předseda vlády.

Baseballisté věnovali premiérovi dres

Jako pověstná Popelka na bále si museli připadat čeští baseballisté mezi elitou. A jejich pověstná skromnost je provázela i při blahopřání od premiéra. „Pro nás přece jenom to není tak značný úspěch, jako to je významově pro Českou republiku. My to bereme tak, že ten sport milujeme, děláme to rádi a že se nám to povedlo, tak jedině dobře,“ uvedl reprezentant Martin Červenka.

„Myslím si, že kdo má rád sport, tak ví, že sportovci prožívají krásné okamžiky, ale být pozvaný předsedou vlády, myslím, že na to nezapomene do konce života,“ doplnil trenér českého týmu Pavel Chadim.

Baseballisté věnovali premiérovi dres a tašku. „Byl to nápad kapitána. Je to slušnost, když jdeme na nějakou návštěvu, tak hosta ocenit. Dostal také čepici, míček, knihy o baseballu, takže čekáme, že nás přijde podpořit i na mistrovství Evropy,“ uvedl Martin Mužík, který homerunem výrazně přispěl k vítězství nad Čínou. „Do příštího WBC půjdeme s tím, že bychom chtěli přidat i druhou výhru,“ prohlásil.

A další plány českých baseballistů? Mistrovství Evropy, které bude Česká republika hostit od 24. září.

Tagy:
Japonsko Tokio baseball Petr Fiala Česko sport Čína Major League Baseball World Baseball Classic Martin Červenka