Jste nejlepší! Japonci si zamilovali české amatéry, hvězda se omluvila pytlem sladkostí

Pouť České republiky slavným World Baseball Classic končí. Ale odkaz zůstává. Amatéři dokázali hrdě čelit profesionálům i se stamilionovými smlouvami a publikum v Tokiu si svěřence trenéra-neurochirurga Pavla Chadima zamilovalo. „Přijeďte znovu,“ vzkazují. A sympatické gesto ukázala i hvězda domácího výběru Roki Sasaki. Českého hráče Willieho Escalu obdaroval sladkostmi jako omluvu za to, že ho o dva dny dříve tvrdě trefil při nadhozu do kolena.

Když ve čtyřech skupinových zápasech třikrát prohrajete, ne vždy se musí dostavit smutek.

Pro Čechy totiž byla už samotná premiérová účast na největším baseballovém turnaji ohromným úspěchem, velkou příležitostí, pohádkou… Chlapi, kteří se z většiny svému sportu věnují ve volném čase po práci, se dokázali probojovat do profesionalismem zářícího světa s názvem World Baseball Classic.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Napřed prst skřípnutý ve dveřích, teď kousavý pes. Kuriózní zranění hvězd New Yorku Mets

V posledním skupinovém utkání proti Austrálii, ve kterém ještě existovala šance na to, že by se česká reprezentace mohla senzačně prosmýknout do čtvrtfinále, zářil na kopci coby nadhazovač hasič Martin Schneider. Jeho příběh obletěl svět, psali o něm v New York Times, zámořská Major League Baseball o něm natočila dokument a japonští novináři jméno Schneider zmiňovali každý den.

Zarezonovalo i to, jak Ondřej Satoria v sobotu záludnými nadhozy „vystrikoval“ Japonce Šoheje Ohtaniho. Jinými slovy: Technik z firmy ČEZ vyzrál na hvězdu Los Angeles Angels, která si v roce 2023 vydělá 660 milionů korun.

Proti Austrálii, Japonsku – stejně jako Jižní Koreji – odehráli velcí outsideři velmi solidní part, byť nakonec neuspěli. Kardinální byl ale především úspěch v prvním duelu s Čínou, který skončil vítězstvím 8:5 díky strhujícímu závěru s homerunem Martina Mužíka.

„Osobně mám tři cíle. Více fanoušků u nás, více hráčů baseballu a abychom tuto místenku na World Baseball Classic měli i za čtyři roky,“ řekl trenér Pavel Chadim v rozhovoru pro CNN Prima NEWS před startem akce.

O prvních dvou položkách rozhodne až čas. Už je ale jasné, že třetí úkol byl splněn, protože český mančaft skončil ve skupině čtvrtý před Čínou, což znamená automatickou kvalifikaci na příští edici monstrózní události.

A čtyřnásobné vystoupení v baseballovém chrámu Tokyo Dome mělo jeden efekt, který si tuzemský tým na seznam cílů nezapsal. Japonci si Čechy zamilovali. I proto přišel Chadim na tiskovou konferenci po zápase s Australany ve stylové čelence. Chtěl tak vzdát hold japonským fanouškům a hráčům. „Jsou nejlepší na světě,“ chválil kouč.

Na stadionu se objevily transparenty od domácích vzkazující v češtině „Prosím, přijeď znovu! Česko je nejlepší“ nebo „Děkujeme, že jste nám ukázali skvělý baseballový zápas“. A sociální sítě oficiálního twitterového účtu BaseballCzech jsou zahlcené milými komentáři od Japonců.

Zmiňovaný Ohtani, kterého na Instagramu sleduje 3,1 milionu lidí, napsal „respekt“ a k tomu přidal českou vlajku. A jeho parťák Roki Sasaki se postaral o sympatickou dohru vzájemného střetnutí s Čechy. Japonský nadhazovač totiž v sobotu vyslal míček ze své ruky rychlostí 101 mil za hodinu – 162 km/h – a trefil naturalizovaného Američana na české straně Willieho Escalu do kolena. Escala se svalil za zem, zdálo se, že musí v zápase skončit. Ale on statečně bolest rozběhal a pokračoval.

Tribuny tleskaly a Sasaki se s odstupem omluvil. Počkal si na Escalu před hotelem a daroval mu dva pytle sladkostí.

„Někteří čeští hráči by chtěli moc hrát v Japonsku a myslím, že Japonci by mohli hrát v české lize nebo evropských ligách, to by pomohlo rozvoji baseballu na celém světě,“ konstatoval po velmi příjemné zkušenosti Chadim.

Tagy:
Japonsko Austrálie hvězda baseball Česko sport Čína fanoušci New York Mets česká basketbalová reprezentace cukrovinka baseball World Baseball Classic Pavel Chadim japonská baseballová reprezentace Šohej Ohtani Rouki Sasaki Ondřej Satoria Martin Mužík Martin Schneider Rōki Sasaki