Co máme těm hvězdám říct? žasli baseballisté. Hrdinové popsali bláznivé zážitky z Japonska

Z největšího mezinárodního turnaje si čeští baseballisté přivezli to, pro co přijeli. Jako velcí outsideři vybojovali jednu výhru a World Baseball Classic si díky tomu zahrají i za čtyři roky. Ale neméně důležité je, že se z Tokia vraceli zahlcení obdivem a s hromadou zážitků. O nich vyprávěli hráči Filip Smola a naturalizovaný Američan William Escala v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS.

Na úvod stěžejní vítězství v zápase s Čínou, pak solidní partie s hvězdným Japonskem, Jižní Koreou a Austrálií. „Většina z nás chodí do práce a baseball hrajeme po ní. Hráči z týmů, proti kterým jsme nastoupili, jsou čistě profesionálové – mohou na hřišti strávit osm hodin denně. To u nás neplatí,“ popisoval v Novém dni reprezentant Filip Smola, který pracuje jako auditní analytik.

Highlightem pro český tým bylo střetnutí s domácími samuraji. Zaprvé někteří z nich berou až stovky milionů ročně, zadruhé si proti nim zahráli v proslulé aréně Tokyo Dome s 50 000 fanoušky v ochozech.

ČTĚTE TAKÉ: Jste nejlepší! Japonci si zamilovali české amatéry, hvězda se omluvila pytlem sladkostí

„Přijeli jsme na stadion s tříhodinovým předstihem. V tu chvíli se Japonci rozcvičovali a na tribunách už bylo 30 000 lidí,“ vyprávěl Smola. „To jsem si uvědomil, co se nám povedlo. Že jsme na největší akci, kterou můžeme zažít. Bylo zajímavé zažít okamžik, kdy jsme vedli 1:0 a fanoušci najednou utichli. Kdyby spadl špendlík, slyšeli byste to. V kontrastu s tím byl moment, kdy Japonsko dalo homerun. To stadion vybuchl,“ pokračoval.

Uchvácený byl i Američan William Escala. Jeho maminka se narodila v Československu, odkud se kvůli studiu vydala na Kubu. Tam se potkala s Williamovým tatínkem a spolu pak přesídlili do USA. Když výběr trenéra Pavla Chadima senzačně uspěl na zářijové kvalifikaci v Regensburgu, začala se mu rýsovat životní šance. Přemýšlel, jestli by se díky českým kořenům nemohl podívat na velkolepý turnaj. A pak mu přišla SMS, že by byl v českém mančaftu vítán.

„Když jsem stál na obrovském stadionu před narvanými tribunami, říkal jsem si: ‚Páni.‘ Byl jsem v tu chvíli pyšný, že mohu reprezentovat Česko,“ líčil naturalizovaný hráč. Velmi si užíval, jakoé pozornosti se jemu i jeho kolegům ze strany japonských fanoušků dostávalo. „Bylo to bláznivé. A v Japonsku jsme nyní hodně slavní. Bylo příjemné, když se s vámi lidé chtějí fotit, to jinak neznáme.“

Smola doplnil: „Užili jsme si to, v Česku podobné věci nezažíváme. Nádhera. Japonští fanoušci si strašně vážili toho, co jsme předvedli proti profesionálům, s jakým respektem přistupujeme ke hře.“

Setkání s hvězdou na třetí metě

Escala se na World Baseball Classic dočkal chvály především za to, jaké odhodlání prokázal. V utkání s Japonci schytal nadhoz Rokiho Sasakiho letící 162 kilometrů za hodinu přímo do kolena. Tvrdý míček ho poslal na zem, nikdo by se nedivil, kdyby pro něj zápas a celý turnaj skončil. Ale on statečně i přes bolest pokračoval. Publikum aplaudovalo a o několik dní později mu Sasaki před hotel přinesl dva pytle sladkostí jako omluvu.

Proto když Escala dostal otázku na to, jaké suvenýry si z Japonska přivezl, odpověděl se smíchem: „Pohmožděné koleno, spoustu sladkostí. Ne, jsem rád za fotografie a videa z Tokia, dovezl jsem několik dárků pro rodinu – mamince zelený čaj a rýži.“

Smola vzpomíná především na setkání s největší personou japonského týmu Šohejem Ohtanim. Tento hráč má v zámořské Major League Baseball podepsanou smlouvu s Los Angeles Angels, podle které si v přepočtu vydělá za rok 2023 660 milionů korun.

„Potkali jsme se během zápasu na třetí metě, když na ni Šohej doběhl. První věc, kterou jsem mu chtěl říct, bylo to, že oba máme číslo 16. Nevěděl jsem, jak začít konverzaci s takovou hvězdou. On si myslel, že po něm chci dres. A to samé bylo druhý den v novinách. Reportéři za mnou přiběhli a ptali se: ‚Už máte ten dres?‘ Já odpovídal: ‚Ne, já jen říkal, že máme stejné číslo.‘ Ale společnou fotografii máme,“ podotkl Smola.

Teď už pomalu stejně jako jeho parťáci pokukuje po zářijovém mistrovství Evropy, které hostí Česká republika. Cílem je získat historicky první medaili.

Tagy:
Japonsko Austrálie hvězda Jižní Korea Tokio baseball CNN Prima NEWS Nový den Česko sport Čína cukrovinka Filip Smola World Baseball Classic česká baseballová reprezentace William Escala