Chceme zpřísnit opatření, potvrdila Vašáková. Lockdown neočkovaných je podle ní efektivní

Martina Koziar Vašáková

K věci 9.11.2021

Lockdown pro neočkované a opatření, která zavedlo Rakousko, jsou poměrně efektivní kontrolou pandemie. Pro CNN Prima NEWS to řekla náměstkyně ministra zdravotnictví Martina Koziar Vašáková.

Za pondělí laboratoře odhalily 9 253 případů covidu. V nemocnicích je hospitalizováno 3 114 pacientů, z toho 440 ve vážném stavu. „Bohužel vývoj je na horní hranici očekávatelného. Už na konci léta jsme říkali, že bude záležet i na pročkovanosti,“ sdělila Koziar Vašáková.

Ministerstvo zdravotnictví ve středu navrhne zpřísnění opatření. „Nepůjde o nic, co by naráželo na legislativní prostředí. Ve hře je omezování lidí na hromadných akcích. Stále se diskutuje o povinném očkování. To je ale scénář, ke kterému se zatím nekloníme,“ naznačila Koziar Vašáková. „Všechna možná opatření a scénáře budeme probírat s nastupující vládou a Anticovid týmem vítězné koalice. Chceme to už navrhovat v konsenzu s nimi,“ vysvětlila.

„Tlak by měl být hlavně na vakcinaci. Ta třeba nezachrání to, co teď dojíždí do konce roku, ale efekt se může projevit po Novém roce. Myslím, že do jara tu budeme mít další vlnu a je možnost ovlivnit její druhou část tím, že se lidi naočkují,“ konstatovala.

Inspirace v Rakousku?

Během rozhovoru padla také otázka, zda může dojít k lockdownu pro neočkované jako v Rakousku. „Je tam jiné právní prostředí, ale upřímně řečeno to, co zavedlo Rakousko, je poměrně efektivní kontrola. Z pohledu České republiky je pro mnoho lidí neakceptovatelná a neprůchoz. Z odborného hlediska je správná,“ má jasno náměstkyně.

Ministerstvo zdravotnictví již ustupuje od testování ve školách. „Tři vlny testů, které proběhly v nejvíce zasažených oblastech, byly v dohodě s ministerstvem školství. Zářijová vlna měla zmapovat, jaká je nálož viru v populaci po prázdninách. Nyní je ale virus napříč populací. Další plošná testování neplánujeme, ale chceme efektivní karanténní opatření a trasování v zasažených oblastech,“ sdělila lékařka.

Podle Koziar Vašákové by bylo efektivní, kdyby se do škol třeba nasadily mobilní týmy. Děti by totiž nemusely cestovat s rodiči na odběrová místa. „Krajské hygienické stanice ale zažívají dost vypjatou dobu,“ konstatovala náměstkyně.

V úterý ministerstvo zdravotnictví spustilo kampaň na podporu očkování. Premiér Andrej Babiš (ANO) ji označil za „brutální“. Fotky z ní jsou přímo z nemocnic. „Osobně si myslím, že jsme možná až moc šetřili obyvatele České republiky v tom, co covid je a znamená. Řada lidí si stále myslí, že se jich to netýká. Přitom je mnoho lidí, kteří mají v blízké nebo vzdálenější rodině příbuzného, který špatně stonal s covidem, nebo dokonce zemřel. Pokud je vám 50+, máte šanci 1 ku 20, že budete mít velmi těžký průběh nebo že zemřete,“ varovala Koziar Vašáková.

Tagy:
Rakousko očkování Andrej Babiš školy vakcína CNN Prima NEWS ministr zdravotnictví K věci ANO 2011 Ministerstvo zdravotnictví vláda Česko koronavirus COVID-19 náměstkyně lockdown vakcinace Krajská hygienická stanice Martina Koziar Vašáková Ministerstvo zdravotnictví České republiky