Vir nemá rozum, člověk ano. Drastická očkovací kampaň ale nemusí zabrat, varuje psycholog

V úterý odstartovala nová očkovací kampaň ministerstva zdravotnictví.

Humhal o nové očkovací kampani

V úterý odstartovala nová očkovací kampaň ministerstva zdravotnictví. Brutální výjevy ve stylu obrázků na krabičkách od cigaret mají přesvědčit dosud nevakcinované Čechy, aby změnili svůj názor. Právě o srovnání s drastickými obaly cigaret hovořil v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS psycholog Karel Humhal. A o úspěchu tohoto druhu očkovací kampaně zdaleka přesvědčen není.

„Konečně přichází brutální kampaň k očkování,“ prohlásil na páteční tiskové konferenci premiér Andrej Babiš (ANO). Vláda se inspirovala obrázky z cigaretových balíčků. Kampaň se objeví na internetu i v tisku.

„Cílem je oslovit dvě cílové skupiny. Jednou jsou senioři, kterým chceme připomenout, že třetí dávka je potřeba. Druhou skupinou jsou lidé ve středním věku, aby viděli, že očkování je potřeba a těžké případy se netýkají jen starých lidí,“ řekl CNN Prima NEWS mluvčí ministerstva zdravotnictví Daniel Köppl.

Podle psychologa Karla Humhala však není vůbec jisté, zda bude mít nová kampaň výraznější efekt. „Viděl jsem už obrázky ve sdělovacích prostředcích. Zda to lidi přesvědčí? To je otázka. Pokoušel jsem se na internetu nalézt zprávy o efektu kampaně u kuřáků. Našel jsem pouze články, že to žádný efekt nemá. V případě očkovací kampaně se určitě vytvoří tvrdé jádro, které bude vakcínu i dál odmítat,“ poznamenal.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) připustil, že část společnosti ve svém postoji nemá šanci přesvědčit ani sebelepší kampaň. „U lidí, kteří to zvažují, potenciál existuje. Ale nemůžeme si myslet, že naočkujeme sto procent obyvatel,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS.

Kubek: S částí populace nehne nikdo

Podobného názoru je také prezident České lékařské komory Milan Kubek: „Je zde skupina obyvatel, která je zásadně proti, tu nepřesvědčí nikdo. Ze Spojených států známe případy lidí, kteří ještě na ventilátorech tvrdili, že covid neexistuje. S těmi asi nikdo nehne. Ale kromě nich jsou zde lidé, kteří pasivně na vše kašlou, a ty přesvědčit jde.“

Psycholog Humhal nejradikálnější odpírače vakcíny přirovnal k uživatelům drog. „Jevy, jako je kouření, požívání alkoholu, drog nebo podobných prostředků, jsou považovány za sebedestruktivní strategii. V případě odmítání očkování se může jednat o něco podobného. Je to v těch lidech nějakým způsobem zakódováno, a proto mohou očkování odmítat,“ zmínil.

Počet naočkovaných Čechů v současnosti nepřesahuje 60 procent. Ministerstvo zdravotnictví kromě obrázkové kampaně v přesvědčování dosud nevakcinovaných využívá už i negativní motivaci. Od 1. listopadu mají preventivní testy na covid hrazené ze zdravotního pojištění pouze osoby mladší 18 let, lidé se zahájeným očkováním nebo ti, kteří se nemohou očkovat ze zdravotních důvodů. Zkrátila se také doba jejich platnosti.

Odmítači mají problém s autoritami

Očkovací centra, především ta bez registrace, od té doby skutečně registrují větší poptávku. Vláda hodlá postupně přitvrzovat i nadále. Od 22. listopadu už nebude možné prokázat se na hromadných akcích jen antigenními testy.

Humhal by ale volil jinou strategii – snažil by se apelovat na osobní odpovědnost. „Kdo se odmítá řídit určitými radami, tak přispívá, aby lidstvo nepřežilo. Týká se to lidí, kteří mají problém s autoritou. Jakmile po nich autorita něco chce, tak se staví do opozice,“ řekl. Covidová krize ho fascinovala i jako psychologa.

„Na jedné straně je vir, což je jednobuněčný organismus, který nemá ani pohlaví, ani rozum. Na druhé straně je člověk, který je na vrcholu žebříčku. Má rozum i možnosti, jak se s virem vyrovnat, a stejně nevítězí,“ dodal.

Tagy: