Vážně nemocný chlapec semkl sportovní komunitu. Pomáhají spoluhráči i sbírka v hospodě

Vážně nemocný mladý baseballista Bryce Bazor

Komunita podporuje mladého baseballistu v boji s rakovinou

Mladý baseballista z Kalifornie nyní svádí nejtěžší souboj v životě. Není to ale bohužel na hřišti. Sedmnáctiletému chlapci lékaři diagnostikovali vzácnou formu rakoviny. Zákeřná nemoc ho výrazně omezila v pohybu. Rodina nicméně nepřestává věřit, že se středoškolák uzdraví. A pomoci se snaží i sportovní kluby.

„Tohle byla jeho první účast v rámci ‚all-star‘ týmu v osmi letech,“ ukazuje otec Jim Bazor reportérovi stanice KCRA jednu z mnoha fotografií svého syna, které visí na stěnách rodinného domu v El Dorado Hills. „Baseball je něco, co miluje,“ dodává.

Sedmnáctiletý Bryce hrál baseball odmala a nepřestal ani během studia na střední škole. V létě se ale chlapci obrátil život vzhůru nohama. Lékaři mu diagnostikovali chondroblastický osteosarkom – vzácnou formu rakoviny kostí. Podle amerických odborníků se každý rok vyskytne zhruba tisíc nových případů této choroby, polovinu postižených pak tvoří děti. Kvůli omezenému rozsahu pohybu musel Bryce se sportem skončit. „Uvědomili jsme si, že bojujeme o život,“ říká jeho otec.

Jim Bazor se snaží kvůli synovi zůstat silný. „Prostě se probouzím s myšlenkou, že dneska zvítězíme. A že to zvládneme společně. A zítřkem se budeme zabývat, až přijde,“ vysvětluje odhodlaně. Bryceovi se snaží pomoct místní baseballová komunita. Tým ze střední školy Del Oro například nastoupil k zápasu s Bryceovým číslem 2. Hráči Folsom High School zase Brycovi během zápasu věnovali dres a plaketu.

Tak, či onak, vždycky je tu další zápas a on si ho najde

„Všichni jsme někdy Bryce trénovali. Jeho táta zase trénoval naše děti,“ vysvětluje rodinný přítel Rick Maya, který v místní hospodě uspořádal finanční sbírku v rámci sledování baseballového zápasu. Dvacet procent z prodeje jídla a pití půjde na Bryceovu léčbu. „Snažíme se nejen vytvořit povědomí, ale také částečně zmírnit finanční tlak na rodinu, aby se mohla stoprocentně soustředit na uzdravení svého syna,“ dodává.

Podobných akcí probíhá více a Bryceův otec je za to vděčný. „Jen to dokazuje, jaký dopad to má a jak moc mají lidé Bryce rádi,“ říká. Ačkoliv je budoucnost nejistá, Jim se drží naděje, že se jeho syn uzdraví. „Tak, či onak, vždycky je tu další zápas. Takže on si ten zápas najde,“ uzavírá.

Tagy: