Sociální siť X zablokovala vdově po Navalném na chvíli účet. Správci psali o porušení pravidel

Julija Navalná v belgickém Bruselu

Sociální síť X obnovila účet vdově po Alexeji Navalném Juliji Navalné, který v úterý několik desítek minut blokovala s tím, že správci účty porušující pravidla blokují. Nedlouho před omezením přístupu ke svému účtu vyzývala Navalná na této platformě ruské úřady k vydání těla svého manžela.

V pondělí na několika sociálních sítích zveřejnila video, v němž obvinila ruského prezidenta Vladimira Putina z vraždy svého manžela. Matka zemřelého předáka ruské opozice Ljudmila Navalná mimo jiné prostřednictvím videa vyzvala šéfa Kremlu, aby nechal vydat rodině tělo jejího syna.

K TÉMATU: Byl zavražděn, potvrdila Navalného blízká. Zmínila další detaily, otazníky jsou kolem těla

„Obracím se k vám, Vladimire Putine. Řešení otázky závisí pouze na vás. Nechte mě, abych mohla nakonec spatřit svého syna,“ pronesla ve videozáznamu, který byl natočen přímo před trestaneckým zařízením, kde byl Navalnyj vězněn. „Žádám bezodkladné vydání Alexejova těla, abych ho mohla pohřbít jako člověka,“ uvedla Navalného matka.

Připojila se k ní i Navalná, která krátce před zablokováním uvedla, že její manžel má právo na důstojný pohřeb a že by lidé měli dostat možnost se s ním rozloučit. Znovu také označila Putina za vraha.

Účet na síti X si Navalná zřídila teprve tento měsíc a první příspěvek publikovala v pondělí, napsal portál Meduza. Ve chvíli, kdy byl účet zablokován, ho sledovalo 95 tisíc uživatelů. Krátce po uvolnění měl účet přes 128 tisíc sledujících.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Pieta za Navalného

Tagy:
Vladimir Putin sociální sítě obvinění pravidla zabití účet Rusko blokace Alexej Anatoljevič Navalnyj sociální síť X Julija Borisovna Navalná