Z kamionu na Chrudimsku vyskákali migranti a dali se na útěk. Řidič o nich netušil

Uprchlíci přicestovali v návěsu, řidič o nich vůbec nevěděl

Skupinu sedmi uprchlíků zadržela policie poté, co vyskákali při vykládce z kamionu ve Slatiňanech a dali se na útěk. Policisté je našli u obchodního centra v Chrudimi. Řidič kamionu ani netušil, odkud s ním cestovali. Až v areálu firmy zjistil, že měl u návěsu přestřižené zajišťující lanko. Nelegální vstup budou řešit úřady.

Ve čtvrtek v osm ráno řidič kamionu otevřel v areálu firmy návěs a s překvapením zjistil, že se mu náklad „rozrostl“ o sedm utajených nelegálních cestovatelů. Ti nemeškali, vyskákali ven a utekli pryč. Policie hned spustila pátrací akci se všemi dostupnými hlídkami a kontaktovala i České dráhy, protože svědci skupinu zahlédli v kolejišti na trati Slatiňany–Chrudim.

„Cizince jsme postupně vypátrali a zajistili blízko chrudimského obchodního centra, žádné doklady nepředložili, proto je kolegové eskortovali do budovy cizinecké policie, kde s nimi ještě dnes probíhají identifikační úkony. Čtyři z nich by měli být mladší 18 let, tři dospělí,“ uvedla v pátek policejní mluvčí Eva Maturová.

Řidič netuší, jak se migranti do návěsu dostali

Všichni imigranti se museli podrobit testu na koronavirus. Do kamionu se muži dostali zřejmě tak, že přestřihli lanko, které upevňuje plachtu. Plomba nákladového prostoru totiž poškozená nebyla. Překvapený řidič kamionu z ciziny netuší, v jaké zemi se do návěsu dostali.

Jeho výslech proběhl za účasti tlumočníka. „Dlouhou přestávku měl u rumunského Temešváru a v Maďarsku, na slovenských hranicích měl jen krátkou technickou,“ doplnila Maturová.

Cizinci u sebe měli fotokopie žádostí o azyl z jihu Evropy. Pokud se potvrdí informace, že jsou pravé, podá policie na ministerstvo vnitra žádost o zahájení dublinského řízení za účelem předání cizinců do země odpovědné za azylové řízení. Pokud dokumenty pravé nejsou, začne se jednat o vyhoštění uprchlíků.

Tagy: