Bosna si neví rady s migranty. Tisícům z nich chybí funkční sprchy a teplé oblečení

Migranti mrznou

Tisíce žadatelů o azyl v Bosně a Hercegovině se ocitly v zoufalých podmínkách. V mrazech žijí bez adekvátního ubytování. Mnozí si stěžují na nejrůznější onemocnění. To se nelíbí místním obyvatelům, kteří žijí v blízkosti měst provizorních táborů.

Mrazivému počasí v Bosně čelí aktuálně asi 2,5 tisíce migrantů. Mnozí bez teplého oblečení, nebo dokonce bez obutí. „Je to drsné počasí, teploty klesají pod nulu. Situace je stále stejná. Nemáme nic, jsme bez vody a elektřiny,“ sdělil migrant z Kašmíru Ašfak Ahmed.

Asi tisícovka migrantů žije v bývalém provizorním uprchlickém táboře Lipa poblíž hranic s Chorvatskem, který těsně před Vánoci zničil požár. Tábor měl být přesunut jinam, ale nakonec tam místní úřady postavily asi 20 vojenských stanů. Stále chybí tekoucí voda a hygienické zázemí. „Staví tady stany, ale nejsou tam žádné sprchy a koupelny. Co můžeme dělat?“ dodal Ahmed.

Skutečnost, že se mnoho migrantů už dlouho nemohlo osprchovat, uvádí ve společném prohlášení několik mezinárodních organizací. Upozorňují také na špatný zdravotní stav migrantů. „Většinou mají infekční a přenosné nemoci, jako je svrab, infekce dýchacích cest, kašel, někteří mají teplotu. Opravdu není snadné za těchto okolností rozlišit, zda se jedná o COVID-19, nebo o jakýkoli jiný druh respirační infekce,“ řekla Verica Recevicová z dánského výboru pro uprchlíky.

Chorvati bedlivě střeží svou hranici

Další migranti mimo tábor Lipa hledají útočiště v parcích, opuštěných domech, továrnách nebo lesích u hranic s Chorvatskem. Mezi nimi jsou i rodiny s dětmi či děti bez doprovodu dospělých. To se nelíbí místním. „Žádný migrant tudy neprojde. Jsme připraveni pro to zemřít,“ uvedl obyvatel Bihače Fadil Disdarevič.

Evropská unie v minulých letech Bosně poskytla přes dvě miliardy korun na pomoc se zvládnutím přílivu uprchlíků. Země ale zatím nedokázala zajistit nebo poskytnout ani minimální pomoc těm, kdo v zemi uvízli.

Tagy: