Ministerstvo varuje Čechy před cestami do Švédska. Po pálení koránu hrozí teroristické útoky

Ministerstvo zahraničí varuje české občany před zvýšenou možností teroristických útoků při cestách do Švédska, a to v souvislosti s nedávnými případy pálení koránu ve státech Evropské unie a souvisejícími demonstracemi. Doporučuje obezřetnost při návštěvě míst s vysokou koncentrací osob. Úřad to uvedl na svém webu.

Švédská tajná policie ve středu sdělila, že v zemi v posledních týdnech vzrostla hrozba útoků. Učinila tak v reakci na incident, při němž krajně pravicový aktivista spálil korán před tureckým velvyslanectvím ve Stockholmu. Další podobný protest poté úřady nepovolily, informovala agentura AP.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Německá protiteroristická jednotka zatkla muže. Plánoval útok kyanidem a ricinem

Švédská bezpečnostní služba Säpo konstatovala, že mezinárodní reakce na události před velvyslanectvím z minulého měsíce byla rozsáhlá a že v důsledku se bezpečnostní situace ve Švédsku zhoršila.

Ministerstvo zahraničí doporučilo obezřetnost při návštěvě veřejných míst s mnoha lidmi. „Terčem útoku by se mohly stát například církevní objekty (kostely, modlitebny) nebo nákupní centra. Je třeba dbát zvýšené opatrnosti a při náznaku podezřelé činnosti kontaktovat příslušné místní orgány (policie),“ uvedl resort.

Zároveň vyzval cestovatele k registraci v systému Drozd a ke sledování aktuálních informací a doporučení.

Tagy: