V ukrajinském městě Doněck mělo dojít k výbuchu. Civilisté mohou být v ohrožení

Ukrajinský voják, ilustrační snímek

Je válka na Ukrajině na spadnutí?

Ve městě Doněck ovládaném proruskými separatisty ve východoukrajinském regionu Donbas mělo dojít k velkému výbuchu, informovala v pátek ruská agentura RIA Novosti. Ukrajinští separatisté ohlásili evakuaci žen, dětí a seniorů do Ruska.

Jak uvádí několik zahraničních webů, ve městě Doněck mělo dojít k výbuchu auta. Podle zpravodaje ruské agentury RIA Novosti k explozi došlo několik desítek metrů od vládní budovy, a to kolem 19. hodiny místního času.

Ruská média poté uvedla, že auto patřilo vedoucímu regionální bezpečnosti v Doněcku. Podle webu Daily Mail mělo jít o pokus o atentát. Státní média bezprostředně nehlásila, že by byl někdo zraněn.

Otřes exploze byl podle místních slyšet po celém městě, uvedli zástupci Doněcka ve Společném centru pro kontrolu a koordinaci o příměří a stabilizaci na linii demarkace stran konfliktu, citovala místní tisková agentura DAN.

Evakuace žen, dětí i seniorů

Pár hodin předtím přitom lídři proruských separatistů v Donbasu na východě Ukrajiny ohlásili hromadnou evakuaci obyvatelstva do Ruska kvůli obavě z útoku ukrajinské armády. Ruský prezident Vladimir Putin v reakci nařídil ruskému ministrovi pro mimořádné události, aby v Rostovské oblasti poblíž Ukrajiny zařídil pro nově příchozí vše potřebné. Vládu pak požádal, aby pro každého příchozího z Donbasu zajistila jednorázový příspěvek 10 000 rublů (zhruba 2 785 Kč), informovala ruská tisková agentura TASS.

Vůdce neuznávané Doněcké lidové republiky Denis Pušilin evakuaci zdůvodnil obavou, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj by mohl v nejbližší době vydat rozkaz k ofenzívě proti separatistům. Ukrajinský ministr zahraničí informaci o chystaném útoku odmítl jako dezinformaci.

„Od pátku se organizuje hromadný, centrálně řízený odjezd obyvatelstva do Ruska. V prvé řadě se evakuují ženy, děti a starší lidé,“ řekl Pušilin. Nedlouho po neuznávané Doněcké lidové republice oznámila evakuaci i takzvaná Luhanská lidová republika, která byla taktéž vyhlášena proruskými separatisty.

„Ve snaze zabránit obětem mezi civilisty vyzývám obyvatele republiky, aby v co nejkratší době opustili území a vydali se do Ruské federace,“ citovala prohlášení lídra luhanských povstalců Leonida Pasečnika agentura AFP.

Vývoj posiluje obavy, že by se do konfliktu mohlo přímo zapojit Rusko. To v pátek ohlásilo další vojenské cvičení, při kterém se budou v sobotu testovat i rakety a střely s plochou dráhou letu. Ruské ministerstvo obrany také uvedlo, že po cvičení na poloostrově Krym se některé jednotky vrátily zpět do svých posádek v Dagestánu a Čečensku. Nebylo to tento týden poprvé, co Moskva ohlásila stažení jednotek z blízkosti Ukrajiny, Západ ale tato tvrzení od počátku zpochybňuje.

Rusko podle americké mise při OBSE dál zvyšuje počet svých vojáků nasazených v blízkosti ukrajinských hranic; má jich tam údajně až 190 tisíc.

Tagy: