Ve večerce na Teplicku zajistili inspektoři stovky kilogramů mrtvých mořských živočichů

Nepříjemný nález čekal na inspektory ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce při kontrole večerky v Hrobčicích na Teplicku. Na dvoře provozovny a v jejím skladu zajistili přes 400 kilogramů mořských živočichů určených k jídlu, byli mezi nimi například ryby, chobotnice, sépie, krabi i ústřice.

„Živočichové v živém i neživém stavu leželi volně v přepravkách, igelitových pytlích i dřevěných boxech. Zboží bylo zcela nechráněné před vlivy okolního prostředí a podmínky skladování tak neumožnily zajistit bezpečnost skladovaných živočichů a potravin, zejména s ohledem na rizika kontaminace z vnějšího prostředí a rozvoje mikroorganismů,“ uvádí pro CNN Prima NEWS mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva s tím, že na případu spolupracují inspektoři také se Státní veterinární správou.

Inspektoři podle Kopřivy dále v provozovně zajistili i šest druhů potravin s prošlým datem minimální trvanlivosti. „Provozovatel je nabízel mezi ostatním zbožím bez jejich oddělení a označení informací, že jde o potraviny s prošlým datem minimální trvanlivosti.“ V části provozovny prý probíhala rekonstrukce a nedostatečné zabezpečení těchto prostor proti úniku prachu vedlo ke zvýšenému výskytu prachu v prodejní části provozovny, informuje Kopřiva. K dalším porušením předpisů patří také skladování předmětů nesouvisejících s prodejem potravin v provozovně, znečištění podlahy a stěn dlouhodobými nečistotami, zanedbaná údržba mrazícího zařízení nebo hromadění starého pečiva.

Kvůli nevhodnému skladování a chybějící registraci k přepravě živočišných produktů teď inspektoři zahájí s provozovatelem správní řízení, ve kterém mu hrozí pokuta ve výši desítek tisíc korun.

Tagy: