Verstappen exceloval ve „městě hříchu“. Triumfem vyrovnal rekord legendy formule 1

Nizozemský jezdec Max Verstappen z Red Bullu ovládl Velkou cenu Las Vegas formule 1. Osmnáctým triumfem v sezoně vylepšil vlastní rekord a 53. vítězstvím v kariéře vyrovnal maximum Sebastiana Vettela. Již jistý trojnásobný mistr světa porazil ve „městě hříchu“ o více než dvě sekundy Charlese Leclerca ze stáje Ferrari, který předjel v posledním kole Sergia Péreze. Mexický pilot Red Bullu Pérez si přesto definitivně zajistil druhé místo v šampionátu. Na stupně vítězů se vrátil po šesti závodech.

Šestadvacetiletý Verstappen vyhrál šestý závod po sobě a šestnáctý z posledních sedmnácti. V předposledním dějství sezony uspěl po startu z druhé příčky. V historických statistikách podle počtu triumfů už má před sebou jen Michaela Schumachera (91) a rekordmana Hamiltona (103).

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Smutek v motorismu: Zemřel první český komisař ve formuli 1. Spoluzakládal Autoklub ČR

„Byla to velká zábava. Fanoušci byli skvělí a snad si to užili. My určitě ano. Těším se, že se sem příští rok vrátíme. Snad to bude podobné,“ řekl v televizním rozhovoru Verstappen. Podobně reagoval i Leclerc. „To byl závod. Užil jsem si ho. Jsem sice zklamaný, že jsem dojel druhý, ale bylo to nejvíc, co jsme mohli získat,“ uvedl monacký jezdec.

Šampionát F1 se do Las Vegas vrátil po 41 letech. Závod odstartoval v sobotu 22 hodin místního času a poprvé od Velké ceny Jižní Afriky v roce 1985 nezačal v neděli. Navštívila ho řada celebrit ze světa sportu a showbyznysu jako David Beckham, Usain Bolt, Zlatan Ibrahimović, Brad Pitt, Kylie Minogue nebo Rihanna.

Verstappen vyhrál navzdory penalizaci

Vítěz kvalifikace Leclerc se ve vedení dlouho neudržel. Po startu svedl souboj s Verstappenem, pilot Red Bullu ho vytlačil mimo trať a vystřídal jej v čele. Nizozemec dostal později pětisekundový trest. „Bylo to těžké. Na startu jsem to zkusil, ale oba jsme šli pozdě na brzdy a já neměl přilnavost. Vyjeli jsme mimo trať. Dostal jsem penalizaci a musel to dohánět,“ líčil Verstappen.

V zadní části pole došlo k řadě kolizí. Smyk dostal Fernando Alonso, Pérez musel vyměnit křídlo a potíže měl i Carlos Sainz. Španělský jezdec Ferrari se kvalifikoval jako druhý, kvůli nezaviněné výměně baterie po prvním tréninku a trestu ale začínal o deset příček níže. Po kolizi se ještě propadl, vůz se mu přehříval a hrozilo, že závod nedokončí. Nakonec dojel šestý.

Leclerc: Měli jsme smůlu se safety carem

Ve třetím kole havaroval po smyku Lando Norris z McLarenu a na trať vyjel safety car. Verstappen se po restartu udržel v čele, Leclerc byl ale v závěsu. V 16. kole hlásil Verstappen potíže s pneumatikami, ještě než ale zajel do boxů, Leclerc ho předjel. „Viděli jsme, že DRS tady bylo hodně silné. I když jste se dostali do vedení, závodník za vámi měl díky němu stále šanci vrátit se zpět,“ podotkl Verstappen.

Nizozemec si v boxech odpykal penalizaci a vrátil se na jedenáctém místě. V 25. kole svedl souboj s Georgem Russellem, došlo ke kolizi a na trať vyjel znovu zpomalovací vůz. Tentokrát dostal pětisekundový trest Russell.

Verstappen nasadil nové pneumatiky a byl pátý. Leclerc zůstal na trati a vrátil se do čela. Na safety caru vydělal Pérez, který v okamžiku nehody vedl, po návratu z boxů byl druhý a ve 33. kole zaútočil na vedoucího Leclerca. Monačan ale Pérezovi o dvě kola později manévr oplatil a Mexičana poté předjel i Verstappen.

„Měli jsme trochu smůlu se safety carem, že jsme nejeli do boxů. Nevěděli jsme ale, co udělají ostatní, a zkusili raději udržet první místo na trati. Na konci to bylo kvůli pneumatikám náročné,“ uvedl Leclerc.

Pérez zaostal v posledním kole

Dvanáct kol před koncem se Verstappen dostal před Leclerca, který si pak zkomplikoval boj o druhé místo poté, co vyjel ve 44. kole mimo trať a pustil před sebe Péreze. V závěru se ale na pilota Red Bullu znovu dotáhl a po souboji v posledním kole ho předjel.

Mexičan takto přišel o lepší výsledek podruhé za sebou. V předchozí Velké ceně Sao Paula prohrál v posledním kole souboj o třetí místo s Alonsem. „V závěru dost foukalo a bylo to těžké. Párkrát jsem probrzdil, ale udržel se na trati. Nakonec ještě přijel Charles. Nečekal jsem ho, byl sedm desetin sekundy za mnou a v brzdné zóně mě dostal. Spolu s Maxem předvedli dobrou práci,“ dodal Pérez.

Mistrovství světa zakončí příští týden Velká cena Abú Zabí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Čechmánek by si cestu do NHL našel i bez Haška, věří Hnilička. Brzdil ho specifický styl

Tagy:
rekord Formule 1 Las Vegas Sebastian Vettel Red Bull Max Verstappen Sergio Pérez Velká cena Formule 1