„Hustá dvojka“ Maláčová–⁠Stropnický: Hraje se o rozkradení státu Piráty a ODS

Matěj Stropnický se proslavil jako politik. Působil jako předseda Strany zelených a naposledy pracoval jako poradce ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD)

Maláčová a Stropnický jako „Hustá dvojka“

Ve volbách jde o rozkradení majetku státu jako školy, lesy či prodej Českých dráha a České pošty. To s bojovným a lehce výhružným tónem v novém videu tvrdí tzv. hustá dvojka z ČSSD Jana Maláčová a Matěj Stropnický. Rozkradením nazývá privatizaci – tedy prodej státního majetku do soukromých rukou –⁠ a míří především na koalice vedené ODS a Piráty.

O částečné privatizaci Českých drah nebo České pošty v dlouhodobém horizontu uvažuje především koalice ODS, TOP 09 a lidovců. Ač ČSSD do této kategorie zařadila i Piráty, ti otevřeně o privatizaci těchto státních podniků nehovoří. Naopak regionální uskupení strany často varuje před privatizací nemocnic nebo bytů, a jsou tak na stejné straně jako ČSSD.

„Zloději přitvrzují. Minulý týden řekl Stanjura, že by jeho koalice po kouskách klidně prodala i České dráhy a Českou poštu,“ začíná video Stropnický, který na kandidátce ČSSD kandiduje do Sněmovny v Praze právě za Janou Maláčovou.

O částečné privatizaci těchto dvou státních podniků Stanjura skutečně mluvil v rozhovoru pro E15.

„Česká pošta by mohla být akciová společnost kótovaná na burze a nějaké procento by se mohlo prodat. Stát by si nechal většinu. Je to i model, který bych preferoval u Českých drah. Po nástupu konkurenčního prostředí na železnici se ukázalo, že i České dráhy se umějí zlepšit,“ prohlásil předseda poslaneckého klubu ODS koncem srpna.

ČSSD proti privatizaci

To je podle ČSSD až zločinecké. „ČSSD nikdy nedopustí rozkradení, tedy pardon privatizaci, jak vy tomu říkáte, Českých drah a České pošty nikdy nedovolí,“ pokračuje ve videu Maláčová.

„Co ještě všechno budou chtít koalice ODS a Pirátů prodat, aby nemuseli zvedat daně nadnárodním koncernům a bohatým lidem. Lesy, silnice, školy, nemocnice, pojišťovny?“ ptá se dál na videu Stropnický.

Oba mají jasno. „Rozkradení toho zbytku, co náš stát ještě drží pod kontrolou, to je to, oč běží v těchto volbách,“ tvrdí na závěr videa Stropnický s tím, že tohle ČSSD nikdy nepřipustí.

Tagy: