Ve zříceném letadle byli nejspíš Češi, uvedla rakouská policie. Totožnost obětí prověřuje

Trosky malého letadla, které havarovalo v Rakousku

Na cestě do Chorvatska spadlo malé letadlo se čtyřmi lidmi

Oběťmi sobotního leteckého neštěstí v Rakousku jsou s největší pravděpodobností Češi. V tiskové zprávě o tom v neděli informovala hornorakouská policie. Zároveň zdůraznila, že se totožnost čtyř mrtvých, dvou můžu a dvou žen, stále ještě ověřuje, a to i ve spolupráci s českými úřady. Státní zastupitelství ve Welsu nařídilo pitvu.

Jednomotorový stroj typu Rockwell Commander 112B podle serveru Aviation Safety Network startoval v Příbrami, mířil na chorvatskou Istrii a měl německou registraci. Podle hornorakouské policie se příslušné úřady pokusí jeho trosky z hory Kasberg, která se nachází jihozápadně od Lince, vyzvednout v pondělí.

ČTĚTE TAKÉ: Čtyři mrtví po tragické havárii letu z Příbrami na Istrii. Policie prošetřuje okolnosti nehody

Podle diskutujících na sociálních sítích se mohlo jednat o let, který byl inzerován na Facebooku. Po zveřejnění tragické zprávy v médiích se pod příspěvkem strhla diskuse. „Za celý tým správců a moderátorů skupiny vyjadřujeme upřímnou soustrast a lítost s touto nešťastnou událostí. Diskuzi nicméně vypínáme. Nepřísluší nám, ani nikomu jinému, hledat viníka,“ vyjádřili se k situaci správci skupiny.

Na členy skupiny pak apelovali, aby při každé nabídce spolucestování zvážili příslušná rizika. „V tomto případě to byla nehoda letadla, ale uvědomte si, že se podobné nehody mohou stát kdykoliv. Stejně tak se podobná nehoda může stát v autě, pokud se přidáte k někomu ze skupiny na výlet, v dodávce, v karavanu nebo i třeba jen na pěším výletě,“ upřesnili.

Stejně jako tragický let měl být i nabízený víkendový výlet zahájen v Příbrami a směřovat do chorvatské Puly. Sedí i typ letadla a počet pasažérů. „Odlet z Příbrami a návrat taky tam. Letadlo commander 112B, avionika pro lety za každého počasí, autopilot. Vše vysvětlím, podílení na řízení letadla je povinnost! Můžu vzít maximálně tři pasažéry, letenka na hlavu 7 500 Kč při obsazení celého letadla. Celkově v luftu 2,5 hodiny, počítám, že bude mezipřistání, jak jsem psal výše, takže u řízení se vystřídá každý pasažér,“ napsal inzerující v nabídce.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Tragédie na honu: Při odlovu divočáků v Ostravě omylem zastřelili rybáře

Tagy: