Hádka cyklisty s řidičem na křižovatce. Vzduchem létaly nadávky, k tragédii chyběly centimetry

Ilustrační foto.

Nevraživost mezi cyklisti a řidiči na silnici

Polovina Čechů, kteří jezdí po silnicích, si myslí, že řidiči a cyklisté jsou nepřátelé. Ukázal to nedávný průzkum pro iniciativu Dám respekt. Že vzájemná úcta mezi šoféry a bikery často chybí, ukazuje i video z konfliktu na jedné z křižovatek, které se šíří po sociálních sítích. Prvotní nedorozumění končí sprostými nadávkami a boucháním do kapoty vozu.

Na záznamu z palubní kamery je vidět cyklista, který se blíží ke křižovatce, hlavní silnice pokračuje rovně, doleva se auta řadí do odbočovacího pruhu. Na semaforu svítí červená. Cyklista zůstává v pruhu, který pokračuje rovně, najede si ale do levého okraje. Když se pak rozsvítí zelená, zdá se, že pojede doleva. Řidič auta ho podjíždí zprava, v tom se cyklista obloukem vrací do jeho směru, jen zlomek vteřiny je dělí od srážky.

ČTĚTE TAKÉ: Pěstní souboj kvůli sedadlu u okna. Konfliktů cestujících v letadlech přibývá, i v Česku

Už v tu chvíli je slyšet nadávky cyklisty, který zřejmě auto vpravo od sebe nečekal. Zhruba o sto metrů dál řidič i cyklista opět zastavují na křižovatce a začíná hádka. „Ty de...e, tys mě tam podjel v křižovatce, ko**te, v*le,“ křičí cyklista a bouchne do auta. To si ovšem řidič nechce nechat líbit a vystupuje, následují další nadávky a možná i strkanice, to ovšem kamera namířená před auto nezachycuje. Konflikt utne až zelená na semaforu.

Podle dopravního psychologa se jedná o typickou situaci, která se na silnicích odehrává prakticky každý den. Konflikt může odstartovat i zdánlivě banální nedorozumění.

„Je to celý komplex toho, čím ti lidé procházejí. Hromadí se v nich starosti, stresy, frustrace. A pak stačí maličkost a jde to ven. Agrese je ventil,“ popsal dopravní psycholog Milan Hrdina. Zařadit včas zpátečku v rozjíždějícím se konfliktu je podle něj velice obtížné. „Neexistuje žádná jednoduchá rada nebo poučka, která by fungovala. Jediné, co pomáhá, je jezdit tak, abych řidiči sporům na silnicích předcházeli,“ doplňuje odborník.

Podle dopravního experta Romana Budského udělali v situaci zachycené na videu chybu oba dva a nemají si příliš co vyčítat. „Cyklista, pokud chtěl pokračovat rovně po hlavní silnici, se měl držet při pravém okraji vozovky. Řidič sice může za určitých okolností předjíždět zprava, ale pouze ve chvíli, kdy vozidlo nebo cyklista před ním odbočuje vlevo a není o tom pochyb. Tady ale pochyby byly, protože to sice vypadalo, jako by se cyklista chystal odbočit, ale není vidět, že by dával znamení o změně směru jízdy. V tuhle chvíli měl být řidič podle mě opatrnější a raději přibrzdit,“ vysvětluje Budský.

Obdobně situaci vidí i majitel autoškoly z Jablonce nad Nisou Jan Hlavatý. „Připomněl bych v téhle souvislosti, že jednoznačně platí a je i zákonem stanoveno, že účastníci provozu na pozemních komunikacích se k sobě mají chovat slušně a vzájemně ohleduplně. Tím je řečeno vše,“ tvrdí Hlavatý.

Tagy: