Vědci objevili novou vegetariánskou „piraňu“. Dostala jméno po záporákovi z Pána prstenů

Vědci objevili v Amazonce novou rybu. Patří do skupiny ryb nazývaných „pacu“, která je příbuzná s proslulými piraňami. Odborníci živočicha pojmenovali po postavě Saurona z knižní a filmové trilogie Pán prstenů, a to kvůli specifickému vzoru na rybím boku. Vedle charakteristického zbarvení je ryba pozoruhodná svými zuby, které připomínají lidský chrup.

Jižní Amerika je pro biology, kteří se pídí po nových druzích ze světa fauny i flóry, opravdovým rájem. Jen v řece Amazonce žije nejméně dva a půl tisíce druhů ryb. Teď k nim přibyla další.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vědec šlapal na jedovaté hady, dupnul na ně 40 tisíckrát. Zkoumal, proč někteří nekoušou

Vědci objevili novou rybu, kterou zařadili do skupiny zvané „pacu“ příbuzné piraňám. Na rozdíl od světoznámých dravých bestií požírá nově objevená ryba rostlinnou stravu. O nálezu informovala americká CNN.

Nová ryba si vysloužila odborný název Myloplus sauron. Vědci se tak dopustili úsměvného popkulturního odkazu. Druhové jméno si totiž vypůjčili z knižní trilogie Pán prstenů z pera Johna Ronalda Reuela Tolkiena. V ní byl Sauron hlavní „záporák“, který se neúspěšně pokusil zotročit svět.

Vědci ale rybu pojmenovali po Temném pánovi nikoli kvůli jejím vlastnostem, ale podle kresby na jejím boku. Ta podle nich připomíná Sauronovo oko.

„Já a spoluautoři jsme si mysleli, že takový název by byl pěkný nápad. Opravdu to vypadá jako Sauronovo oko,“ komentovala nález Victória Pereirová, spoluautorka studie, v níž vědci popsali nový rybí objev (vyšla v časopise Neotropical Ichthyology).

Dotyčná ryba není jediným zvířetem pojmenovaným po Tolkienově Temném pánovi. V květnu 2023 byl nalezen rod motýlů, který měl na křídlech skvrny připomínající oči, což vědcům připomnělo známý symbol z trilogie. Po postavě je pojmenován také druh stromové žáby, hovnivál a rod dinosaurů.

K čemu objevená ryba je?

Kromě ryby Myloplus sauron objevili vědci také druh Myloplus aylan, který má podle jejich popisu na boku o něco silnější černý pruh. Rod myloplus spadá do rodiny ryb Serrasalmidae, kterou tvoří piraně a pacu.

Ryby ze skupiny pacu mají podle vědců příznivý vliv na ekosystém v oblasti Amazonie, protože se jako býložravci podílejí na rozptylu semen.

„Ryby mají tendenci šířit semena daleko od mateřských rostlin, čímž pomáhají rozšiřovat floru a omezovat choroby, které se snadno šíří přeplněnými lesy,“ uvedla CNN s odkazem na vědce.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nejjedovatější ryba na světě s hlavou jako krajta sužuje Chorvatsko. Jak ji ve vodě poznat?

Tagy: