Stačí dva plátky šunky denně. Vědci varují před rizikem závažného onemocnění, jak se bránit?

Konzumace zpracovaného nebo červeného masa zvyšuje riziko cukrovky, přičemž pouhé dva plátky šunky denně zvyšují riziko tohoto onemocnění o 15 procent. Na základě rozsáhlé studie, které se účastnily 2 miliony lidí po celém světě, to uvádí vědecký tým vedený výzkumníky z Cambridgeské univerzity.

Podle listu The Guardian jde zatím o nejpřesvědčivější důkaz o souvislosti mezi konzumací masa a nemocí, která globálně představuje jedno z největších nebezpečí pro zdraví.

ČTĚTE TAKÉ: Hrozí epidemie? Mpox není nový covid, míní WHO. Prymula varoval před sexuálním turismem

Diabetem 2. typu, který je hlavní příčinou slepoty, selhání ledvin, infarktu, mrtvice a amputace dolních končetin, trpí na světě přes 400 milionů lidí. Jedním z hlavních způsobů, jak riziko cukrovky snížit, je kromě udržování zdravé hmotnosti a dostatečného pohybu i správné stravování.

Odborníci ve studii zveřejněné v odborném časopise Lancet Diabetes & Endocrinology uvádí, že výsledky jejich analýzy podporují doporučení omezit konzumaci zpracovaného a červeného masa. Výzkum zahrnoval data 1,97 milionu dospělých z 20 zemí Evropy, Ameriky, východního Středomoří, jihovýchodní Asie a západního Pacifiku.

Výzkum ukázal, že pokud člověk denně konzumuje 50 gramů zpracovaného masa – což odpovídá zhruba dvěma plátkům šunky – hrozí mu o 15 procent vyšší riziko cukrovky v následujících deseti letech. Konzumace 100 gramů červeného masa denně, tedy zhruba jednoho malého hovězího steaku, je spojena s o deset procent vyšším rizikem onemocnění.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Zvýšit proočkovanost v Česku. Nový projekt cílí na uprchlíky z Ukrajiny a jejich zdraví

Tagy: