Česko zažije výheň. O víkendu se teploty vyšplhají až k 37 stupňům, varují meteorologové

Nadcházející víkend bude v Česku tropický. (Ilustrační foto)

Meteorolog o výhledu počasí

Česko čeká tropický víkend. Rtuť teploměru může v sobotu vystoupat až na 37 °C, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Meteorologové v této souvislosti vydali výstrahy nejen před vysokými teplotami, ale i nebezpečím požárů.

pátek bude jasno až polojasno, později odpoledne většinou oblačno. „Teploty budou příjemné – 26 až 30 °C,“ uvedl v pořadu Nový Den na CNN Prima NEWS meteorolog Josef Hanzlík a dodal, že stále platí varování před rizikem vzniku a šíření požáru. V 1 000 metrech na horách bude kolem 20 stupňů.

ČTĚTE TAKÉ: Pekelný pes dál rozpaluje Evropu. Vlna veder Kerberos má první oběť, kolabují i turisté

Výheň nás ale čeká v sobotu. „Teploty mohou dosáhnout 35 °C, v maximech až 37 °C. To bude pravděpodobně někde v Čechách, s velkou pravděpodobností na západě nebo severozápadě,“ upřesnil předpověď Hanzlík. Na Moravě a ve Slezsku bude trochu chladněji. „Tam budou teploty nepatrně nižší, kolem 32 °C,“ dodal.

V sobotu bude od 9 do 20 hodin v platnosti také výstraha před vysokými teplotami. „Nad 34 °C v Čechách a nad 31 °C na Moravě a ve Slezsku,“ dodal meteorolog.

Neděle bude jasná až polojasná. Od západu bude přibývat mraků a místy se mohou objevit přeháňky a bouřky. Mírně se ochladí – na teploměru naměříme 27 až 32 °C. Tepleji bude na jihovýchodě, kde se rtuť vyšplhá na 35 °C.

Na začátku nového týdne se počasí příliš měnit nebude. V pondělí se teploty budou nadále pohybovat nad 30 stupni Celsia. Zejména v jihovýchodní části území ČHMÚ očekává déšť, dorazit mohou i bouřky. Postupně srážky ustanou.

Tagy: