Žbirka měl Beatles v DNA, uvedl autor jeho biografie. Nikdy je nezmínil, reagoval režisér

Miro Žbirka

360° 11.11.2021

Čím byl zesnulý zpěvák Miro Žbirka výjimečný? Tak třeba tím, že se s ním dalo mluvit o jakékoliv hudbě z jakéhokoliv období, shodli se v pořadu 360° na CNN Prima NEWS dva muži, kteří se slovenskou hvězdou spolupracovali – režisér dokumentu Meky Šimon Šafránek –⁠ a Honza Vedral, autor biografie Miro Žbirka – Zblízka. Na čem se však úplně neshodli, byl Žbirkův vztah ke kapele Beatles.

Manželka Kateřina splnila Žbirkovi dětský sen. Zajistila mu, že mohl před třemi lety ve slavném studiu na Abbey Road s muzikanty Paula McCartneyho, který se proslavil jako člen Beatles, nahrát celou desku. Beatles měl bratislavský rodák moc rád a byl s nimi často spojován, dokonce se o něm v nadsázce říkalo, že je jejich pátým členem.

„Byl jedním z těch, co prožili obrovskou revoluci a zjevení Beatles jako malý kluk. Přirozeně tu muziku nasával. Vracel se k ní,“ uvedl autor Žbirkovy biografie Vedral. Následně zacitovat slova skladatele Romana Holého: „Jádrem všeho jsou akordy na kytaru.“

„Beatles měl Žbirka v DNA, stejně jako věci, na kterých vyrůstal,“ řekl Vedral a v souvislosti s inspirací Žbirky zmínil i jiné rock and rollové kapely jako The Kings či Rolling Stones.

Režisér dokumentu Meky však váhu Beatles v životě Žbirky mírně zlehčoval. „Je zajímavé, že když jsem si dělal pro film rešerši, tak jsem si vytáhl jeho rozhovory, v nichž se ho vždy na Beatles ptali. On vždy slušně odpověděl, ale když jsem se s ním bavil o muzice já, tak o žádných Beatles nemluvil,“ podotkl Šafránek. „Přijde mi, že je to jakýsi mediální obraz, kdy ‚pán poslouchá Beatles‘. Je to až taková zkratka. Jeho hudební život byl však mnohem hlubší,“ pronesl s tím, že částečně za tuto nálepku mohou novináři.

„Nemůžeme zpochybnit, že Beatles byla jeho srdcová kapela,“ zdůraznil Vedral. „Žbirka byl asi největší znalec jejich hudby a nahrávek. Ale to, co Šimon říká, je hluboká pravda – nebyli to jen Beatles. Na Mekym je kouzelné, že se s ním dalo mluvit o jakékoliv hudbě z jakéhokoliv období,“ uzavřel publicista.

Tagy: